Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen till psyksjuka glöms bort

/
  • Foto: GUN WIGH Grinden. Gunilla Sörquist och Lena Larsson försöker stärka barnens självkänsla i den grupp för barn som har en psyskiskt sjuk förälder.

GÄVLE / Skör vardagDu är inte ensam, det är inte ditt fel att mamma eller pappa är sjuk och det är okej att må bra även om andra mår dåligt.Det budskapet förmedlar Lena Larsson och Gunilla Sörquist till barn som har en psykiskt sjuk förälder. För andra terminen har de en samtalsgrupp där barn får chans att prata om sina upplevelser och träffa andra i samma situation.

Annons
- Att man inte är ensam är väldigt viktigt, bara att se att där sitter andra barn, säger Lena Larsson.
Hon är socialpedagog på Grinden, socialtjänstens samtalsgrupper för barn vars föräldrar har missbruksproblem. Gunilla Sörquist är psykiatrisjuksköterska och utlånad från psykkliniken.
- De är bortglömda de här barnen, säger hon.
Första terminen träffade de mellanstadiebarn och den här terminen är det högstadieungdomar som kommer till Grinden en gång i veckan. Alla har de det gemensamt att en förälder har kontakt, regelbundet eller periodvis, med psykkliniken på sjukhuset. Tillsammans pratar de om hur de har det hemma, vad psykisk sjukdom är för något, vad som är bra med familjen och vilka rättigheter de har. Att de har rätt att bli arga till exempel, eller vara glada trots att pappa är ledsen.
Lena Larsson säger att familjerna ofta inte har pratat så mycket om sjukdomen hemma tidigare, men att de hoppas att de nu kan prata mer öppet. Hon berättar att många föräldrar är tveksamma till att berätta om sin sjukdom för att skydda sina barn. Föräldrarna har det också jobbigt, de ska orka med sina egna svårigheter, vara en bra förälder och törs kanske inte söka hjälp alla gånger av rädsla för att barnen ska omhändertas. Det är för det mesta föräldrarna som föreslagit Grinden för sina barn.
Starten av Grindengrupperna föregicks av två års diskussioner mellan psykiatrin, socialförvaltningen, primärvården, barn- och ungdomspsyk och skolan. Det är inte på så många håll i landet som de finns i så organiserad form som i Gävle. Förebilden är Källan, som Stockholmsdelen av Intresseföreningen för schizofreni driver.

Barnen försummas
Gunilla Sörquist säger att barnen har försummats av psykiatrin, bland annat därför att fokus ligger på de vuxna och för att det inte har funnits någon organiserad hjälp för dem. Tidigare, när sjukhuset i Bollnäs fanns, försvann mamma eller pappa dit. Det var tabu att prata om vad som hade hänt.
Antalet vårdplatser har minskat under lång tid och nu är Gävle en av dem som har minst i landet säger Gunilla Sörquist. Det får konsekvenser för barnens liv.
- Nu är man hemma, förut var man inlagd.
För att klara det behöver man mycket hjälp och stöd, en konsekvens som glömdes bort säger Gunilla Sörquist. Hon tycker dock att den delen fungerat bättre de senaste åren.
- Nu är det för lite slutenvård och vi nekar människor en plats som skulle behöva den, säger hon och tillägger att det samtidigt är otillräckliga resurser också i öppenvården.
Föräldrarna är med på ett par Grindenträffar för låg- och mellanstadiebarn. Lena Larsson och Gunilla Sörquist har också funderingar på att börja med en föräldragrupp om det är möjligt.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons