Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnjour på akuten – en tanke som oroar

/
  • Gustav Forssberg, åtta år, blev orolig och ledsen efter besöket på akutmottagningen. Nu vädjar hans mamma att barnjouren ska få vara kvar på barnkliniken.
  • Ett besök på akutmottagningen kan vara skrämmande för ett barn.

Sjukhuset planerar att flytta barnjouren från den egna avdelningen till akutmottagningen. Det är en dålig och ogenomtänkt förändring, tycker Åsa Forssberg, mamma till åttaårige Gustav, som ofta tvingas uppsöka barnjouren.

– Det blir på bekostnad av våra barns hälsa.

Annons

Gustavs hjärtfel gör att han då och då är en flitig besökare till barnjouren. Det har varit en bra och trygg miljö, men nu har Åsa Forssberg fått veta att det finns planer på att flytta jouren.

– Min son är orolig och jag är orolig för att det inte ska bli lika bra vård, säger Åsa Forssberg.

För fjorton dagar sedan besökte hon och Gustav ortopedjouren och fick se hur det fungerar på akutmottagningen. Gustav blev orolig och ledsen att behöva komma till den miljön, med andra patienter i akuta sjukdomstillstånd, och oron finns kvar fortfarande.

– Det är ingen trevlig upplevelse, säger Åsa Forssberg, som också är oroad över smittorisken. När allt är okej fungerar Gustav nästan som alla andra barn. Men hans kroniska hjärtfel gör att han har svårare att hämta sig när han blir sjuk. Och det gäller många barn med allvarliga, kroniska sjukdomar.

– Blir de sjuka blir de sjuka tio gånger längre, säger Åsa Forssberg.

– Jag förstår om man vill göra besparingar, men om det leder till merkostnader för att barnen blir sjukare har man inte sparat någonting.

Det hon har fått höra är att barnjouren i fortsättningen ska finnas på akutmottagningen och bemannas av personal från barnkliniken, men nattetid kommer det bara att finnas en barnläkare. Övrig personal ska vara ordinarie akutpersonal.

Och en natt på akuten kan vara stressig både för personal och patienter, inte minst på helgerna. Att ta sin hjärtsjuke son till akuten en lördagsnatt är något som Åsa Forssberg helst skulle vilja slippa göra.

– Det kan bli en traumatisk upplevelse.

Nu har hon skrivit brev till sjukhusledningen och framfört sina synpunkter och hoppas att det ska gå att ändra planerna.

GD har sökt den tillförordnade chefen för barnkliniken, Margreth Rosenberg, utan att kunna nå henne.

Mer läsning

Annons