Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnläkare kan kosta 60 000 – i veckan

/
  • Landstinget  har svårt att klara läkarbemanningen inom barnsjukvården. Foto: Scanpix

Drygt 2,6 miljoner kronor. Så mycket har barnkliniken betalat i år och förra året för hyrläkare till länets sjuka barn och ungdomar.

Annons

Barnkliniken har länge saknat läkare och hankat sig fram med olika former av tillfälliga inhopp av hyrläkare och vikarier.

Hyrläkarnotan i fjol slutade på drygt 2,2 miljoner kronor och ligger hittills i år på drygt 360 000 kronor.

– Jag tycker att vi har haft rimliga kostnader för hyrläkare, säger Margreth Rosenberg, tillförordnad verksamhetschef för barn- och ungdomssjukvården.

Totalt betalade landstinget 238 miljoner kronor för hyrläkare i fjol.

Men det är även svårt att hitta hyrläkare. Drastiska åtgärder som att minska akutverksamheten har diskuterats. Hittills har läkarbristen fått till följd att runt 650 barn i Gästrikland fått sina återbesök framflyttade till i höst.

Ett skäl till att landstinget i Gävleborg har svårt att klara läkarbemanningen inom barnsjukvården är att den bedrivs på två ställen. Antalet jourlinjer som måste bemannas är dubbelt så många som i till exempel Dalarna där barnsjukvården är samlad på ett sjukhus.

– Vi har politiskt kommit fram till att vi behöver ha barnkliniker i både Gävle och Hudiksvall, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Hanna-Karin Linck, C.

Allt mellan 38 924 och 60 000 kronor kostar det att hyra in en barnläkare för en veckas arbete på vardagar av de företag landstinget har ramavtal med.

Timpriset för landstinget är från drygt 973 kronor upp till 1 500 kronor. Helger och jourer kostar extra. Landstinget har avtal om barnläkare med 41 bemanningsföretag. I undantagsfall hyr landstinget in av andra företag eller frångår den avtalade taxan.

Barnläkare som jobbar på andra sjukhus, bland annat i Uppsala, Västerås och Stockholm, hoppar dessutom in, antingen som timvikarier eller som egenföretagare.

– Vi behöver två färdigutbildade specialister, konstaterar Erik Hemmingsson, medicinsk rådgivare på konsultbasis sedan i september.

En av hans uppgifter är att hjälpa till att rekrytera. Hittills har ingen färdigutbildad specialist anställts; arbetsgivarna håller hårt i de få som finns i landet, säger Erik Hemmingsson. Det är också oftast inte bara en person som behöver flytta utan en hel familj.

Vad kan Gävleborg göra bättre?

– Vi måste börja fundera på marknadsföringen, säger Erik Hemmingsson.

Fem läkare som precis påbörjat sin utbildning till specialister i barnmedicin har däremot anställts sedan i höstas, två i Gävle och tre i Hudiksvall. Men det kan dröja upp till tio år innan de är fullfjädrade. Om fem-sex år kommer de att vara färdiga barnläkare och därefter räknar Erik Hemmingsson med att de behöver mellan två och fyra års erfarenhet innan de kan gå in som bakjour med det yttersta medicinska ansvaret.

Mer läsning

Annons