Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnläkare varnar för sämre akutvård

Barn kan komma att få sämre vård på akuten i Gävle. Varningen kommer från sjukhusets barnläkare som ser risker med att mottagningen nu blir av med sina barnsjuksköterskor.

Annons

Från och med september är det tänkt att alla barn som kommer till Gävle sjukhus akutmottagning ska tas omhand av akutens egen vårdpersonal.

Den bemanning med specialiserad barnsjukvårdspersonal som i dag finns under dagtid kommer att avskaffas. Barnsjukvårdspersonalen ska istället vara samlad på barnmottagning och barnavdelning.

Tanken med förändringen är bland annat att renodla organisationen och tydliggöra chefsansvaret. Men sjukhusets barnläkare är kritiska och har skrivit ett protestbrev till berörda chefer.

– Det här innebär en försämring av kompetensen på akutmottagningen. Det kan medföra medicinska risker, säger Fredrik Sewon, en av barnläkarna.

Barnläkarnas grundinställning är att en barnakut bör vara bemannad med barnsjukvårdsspecialiserad personal dygnet runt. Att istället övergå till att bara ha "vanliga" akutsköterskor är därför ett steg i helt fel riktning, anser de.

.– Sjuksköterskorna på akuten är generellt duktiga, men de är inte barnsköterskeutbildade, säger Anders W Jonsson, centerriksdagsman och timanställd barnläkare på sjukhuset.

Enligt barnläkarna är inte alla sjuksköterskor på akuten i dag bekväma med att ta hand om sjuka barn. Vissa känner osäkerhet kring olika moment, till exempel att ge sprutor till små barn.

– Det här skulle kunna fungera om akutens personal vidareutbildas. Men det har inte skett fullt ut ännu, tycker Fredrik Sewon.

Helena Björkman, chef för Division operation, däremot känner sig trygg med att förändringen kommer att fungera. Akutpersonalen har fått en vidareutbildning som under hösten ska kompletteras med praktisk träning. Vid akuten finns också sedan tidigare personal med barnsjukvårdserfarenhet, påpekar hon. Under en övergångsperiod på tre månader kommer det också att finnas kvar barnsjukvårdspersonal som en extraresurs.

– Det är olyckligt om läkargruppen inte tycker att det här är tillräckligt. Vi kommer att ha en fortsatt dialog med dem och se vad som eventuellt kan göras ytterligare för att säkerställa den medicinska säkerheten, säger hon.

Mer läsning

Annons