Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäst i veckan

/

Annons

1) ”Till Fatumeh – Rapport från de osaligas ängder”

Ja, jag plockade fram denna, den sista LP som Cornelis Vreeswijk spelade in och slogs av hur bra den är. Blues som bara mästaren kunde sjunga den, lysande texter – vad kan man mer begära? Av bara farten spelade jag också igenom ”I elfte timmen”, den näst sista av hans LP-skivor. Några av hans mest kända visor tolkade av honom själv i spännande 1980-talsarrangemang.

2) ”Ballader och grimascher” – LP:n som var mitt första möte med Cornelis Vreeswijk. Då den kom var jag tio år och begrep kanske inte fullt ut ”Sportiga Marie” eller det sublima i ”Ballad om censuren”. Men jag begrep att jag gillade det jag hörde. Och ”Grimasch om morgonen” är nog fortfarande bland det bästa som finns i svensk visväg (felstavningarna av grimas är/var trubadurens egna och högst medvetna).

3) ”Kråkflickan” av före detta Gävleborna Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundquist (bilden). En roman som har blivit liggande i olästa högen ett tag. Alltför länge om jag ska döma av det jag hittills har läst. En debut som sägs vara en första del i en trilogi.

Anders Wennberg

Mer läsning

Annons