Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre arbetsmiljö då kronisk överbeläggning försvann

Arbetsmiljön på avdelning 105 på Gävle sjukhus har förbättrats.

Annons

– Det har blivit mycket bättre sedan april, i och med att överbeläggningen försvunnit, säger Oscar Persson, chef för läkarna på Kardiologen.

Arbetsmiljöverket besökte avdelningen senast i april och inspektionsmeddelandet som kommit nu innehåller en lång redogörelse för den dåliga arbetsmiljön, med överbeläggning, hög personalomsättning, och lokaler som inte är anpassade till verksamheten.

Men sedan dess har det hänt mycket, säger Oscar Persson:

– En del brister, som att det saknades ett samtalsrum för läkarna, har vi redan rättat till. Men den stora förbättringen är att den kroniska överbeläggningen har försvunnit, efter att sjukhuset fått fler vårdplatser. Det betyder väldigt mycket, säger han.

– Tack vare detta har personalomsättningen också minskat, säger han.

Kraven från arbetsmiljöinspektionen den här gången inskränker sig till att man ska göra en riskbedömning samt en handlingsplan där man anger hur man ska minska dem. Detta är redan på gång. Men många av de problem som arbetsmiljöverket påpekat kräver att lokalerna byggs om.

– Vi har börjat titta på hur man skulle kunna bygga om, men en ombyggnad ligger inte i våra egna händer. Det kräver beslut högre upp i landstinget, säger Oscar Persson.

Mer läsning

Annons