Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre förr? Nja, men väldigt annorlunda

/
  • Flottare och flottbåtar vid Dalälvens strand i Hedesunda omkring 1926. Samma plats år 2011 används vid upptagning och sjösättning av båtar.
  • Snesar (knippen av kärvar) står på rad på Långängen i Sätra 1953. Det är svårt att inse att det är samma plats på bilden från 2011.
  • Ådala bryggeri och läskedrycksfabrik i Norrsundet. Året är okänt, men till höger ser ni hur platsen ser ut i dag.

Allt var nog inte bättre förr, däremot väldigt annorlunda. Det märker man om inte annat när man bläddrar i den nyutkomna boken ”Från plats till plats – och tid till annan” av Lars Lindahl, ordförande i Gävle fotoklubb och Mats Sundin, styrelseledamot i Hembygdsföreningen Gävle gille.

Annons

Det är egentligen ett rätt fantastiskt arbete de har gjort under ett par år. De har gått ut från gamla foton för att söka upp platsen och ta ett foto av hur det ser ut i dag.

Vi skulle tro att det är fler än en som kommer att tänka ”Aha, så såg det ut en gång.” Bland yngre medborgare kan nog reaktionen bli ”Va, har det sett ut så här en gång!”

Ta bara stadsdelen Sätra som var rena landsbygden så sent som början av 1960-talet. Det är svårt att föreställa sig i dag.

Utveckling kan skildras på många sätt, det här tycker vi är ett väldigt bra sätt! Boken går igenom församling för församling från Hedesunda i söder till Hamrånge i norr.

Vi har ytterligare exempel ur boken som vi ska försöka göra plats för framöver.

Mer läsning

Annons