Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt skrev om sin mormor Elin

/

Släktforskarförbundets berättartävling har fått in över 40 bidrag. Alla berättelser ska samlas i ett häfte lagom till Släktforskardagarna i Gävle i augusti. Men några av bidragen kommer vi att publicera i GD under sommaren om än i något reviderat skick.
Fem av berättarbidragen kommer att belönas i samband med släktforskardagarna. Vilka det blir återstår att se men helt klart finns det många bra bidrag att välja mellan.

Annons

Bengt Skogberg, som skrivit berättelsen om sin mormor Elin och hennes familj, föddes i Bomhus 1952. 1964 flyttade han och hans familj till Karlstad där han fortfarande bor.

– Jag började släktforska på 80-talet men la ner.

Det blev helt enkelt för mycket att hålla reda på men när han upptäckte att det fanns datorprogram till hjälp tog han upp släktforskningen igen.

Bengts mamma Majken lever fortfarande och är i dag 95 år. För att få fram historien om Elin har han bland annat intervjuat sina föräldrar och läst brevväxlingen mellan de som utvandrade och de som blev kvar i Sverige.

– Jag har inte så mycket kontakt med den Amerikanska grenen men jag förstår att de bodde ensligt. Det var en ödesnyck som gjorde att Elin blev kvar, annars hade jag inte varit här i dag men det var pappans stora livssorg att inte kunna komma tillbaka till Sverige och hälsa på sin dotter, berättar Bengt.

Mer läsning

Annons