Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BILDEXTRA: Gamla Grand återfår sin glans

Renoveringsprojektet har hunnit mer än halvvägs. Budgeten håller, tidsplanen håller.

Men den mer än 100 år gamla fastigheten har bjudit på några överraskningar under resans gång.

Annons

Salen innanför entrén ser ut att ha blivit utsatt för en granatattack – trasiga tegelstenar blottas i väggarnas hål och taket ser ut att behöva stöd för att inte rasa in. Men skenet bedrar, grovjobbet är redan gjort.

– När ventilation, avlopp och el är på plats har man kommit långt. Det som återstår går ganska snabbt, säger projektledaren Björn Eriksson på företaget Deab.

Han bjuder på en guidad rundvandring i den anrika fastigheten som var ett av Sveriges mest praktfulla hotell i början av förra seklet. Sedan dess har byggnaden renoverats och anpassats för nya verksamheter.

Nu ska den forna glansen återskapas.

– Tradition och flärd är ledord, hotellet ska få tillbaks sin gamla charm. Alla arkitektoniska värden bevaras samtidigt som vi får in alla moderna funktioner, säger Björn Eriksson.

Arbetet är inne i en intensiv fas där allt är påbörjat och ingenting helt klart. Just nu jobbar 75 personer med olika delprojekt på olika ställen i huset.

Björn Eriksson pekar och förklarar. Entrén från Kyrkogatan blir ingången för hotellgästerna som sedan kommer in i en stor sal med en reception.

Därifrån kan de fortsätta rakt genom huset mot restaurangen som ska öppnas upp mot Gavleån med franska balkonger. Restauranggästerna får en egen ingång från Norra Strandgatan.

I pelarrummet där CH:s sommardisco höll till för några år sedan vittnar stuckaturen i taket och ornamentiken på väggarna om byggnadens ålder. Här har stora ansträngningar gjorts för att ta reda på hur rummet såg ut i originalutförande.

– Vi har skrapat på vissa ställen för att se hur många lager färg som målats på under årens lopp, säger Björn Eriksson.

Byggnaden är inte k-märkt, men kommunen har ställt höga krav på dokumentation under byggprocessens gång. I arbetslaget finns en person med antikvariska kunskaper som fotograferar och antecknar allt som kan vara av kulturhistoriskt värde.

– I början när vi rev som mest stötte vi hela tiden på grejer som skulle dokumenteras, säger Björn Eriksson.

Han visar ett nytt schakt för två hissar som går rakt genom husets alla våningar – ett stort ingrepp i fastigheten. Sedan tar vi trapporna upp till en korridor på fjärde våningen där hotellrummen tycks vara klara.

– Det här är en provkorridor där vi har testat olika paneler, färger, mattor och dörrar för att se vad som blir bäst. Ägaren är mycket intresserad och har haft en del synpunkter på färger och materialval, säger Björn Eriksson.

Sammanlagt får hotellet 125 rum – betydligt fler än det ursprungliga hotellet. Väggar har flyttats och takets vinkel har ändrats för att skapa nya ytor på vinden och i det som tidigare utgjorde nischer i fasaden.

– I planeringsfasen funderade vi mycket på hur vi skulle göra med vinden som hade låg takhöjd. Att vi kunde göra så här kom som en positiv överraskning, säger Björn Eriksson.

Men den gamla byggnaden har också bjudit på en del mindre trevliga överraskningar. Avloppsrören i källaren visade sig vara i dåligt skick och när de skulle bytas strömmade grundvattnet in i huset genom bottenplattan.

– Vi fick pumpa ut det under arbetets gång. Det innebar mer jobb än väntat och gjorde att vi fick skjuta fram slutdatumet, säger Björn Eriksson.

Nu beräknas projektet ta 15 månader vilket innebär att det ska vara klart sista januari nästa år. Bygg- och renoveringsbudgeten på 150 miljoner kronor ser ut att hålla, sedan tillkommer inredningskostnaden.

Flera av underentreprenörerna har anlitats till liknande projekt förut, bland annat renoveringen av Hotel Knaust i Sundsvall som också ägs av Elite Hotels. Att byggherren och flera av de inblandade känner varandra är en fördel, menar Björn Eriksson.

– Vi är beredda att anpassa oss och ta vara på de möjligheter som byggnaden bjuder på, det ger ett bättre resultat.

Vi avslutar rundvandringen med en titt på fasaden som ska målas i en solgul kulör medan fönsterbågar och karmar blir vinröda. Björn Eriksson stryker med handen över en provmålad yta.

– Det kommer att lysa om fastigheten när allt är klart.

Mer läsning

Annons