Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilmekanikern som fick guldvittring

Annons
GÄVLE

Att vara guldsmed innebär till 90 procent att laga smycken.Åtminstone är det så för Fredrik Wåhlstedt.Roligare är det att göra egna smycken och drömmenför honom är att göra en brudkrona.

En guldsmed jobbar i både guld och silver men det ärskillnad på guldsmeder och silversmeder.

- Silversmeder är ofta konstnärer. De gör skålaroch kannor medan guldsmeden filar och löder ihop småsaker,är mer allround och lagar mycket. Det syns skillnad pådet som guld- respektive silversmederna gjort. Silversmeder hamrarmer och gör ofta stora saker, berättar Fredrik Wåhlstedt.

Även utbildningen skiljer sig åt. En silversmedgår oftast konstfack medan guldsmeden går guldssmedsskola.

Lärling hos svärfar

Men Fredrik har inte gått någon skolaför att lära sig yrket. I stället gick han somlärling hos sin svärfar, Tomas Danielsson i Sandviken.

Så här gick det till. Fredrik var bilmekaniker.Han träffade Anna som arbetade i sin pappas guldsmedsbutik.Anna tog med Fredrik på en stenslipningskurs och sen varyrkesvalet lätt.

- Stenarna låg bara där. Jag ville göra någotmer med dem och vände mig till Tomas. Så börjadejag fuska hemma. Jag gjorde en ring och en halskedja. Tomas tycktejag hade känslan. Men han sa åt mig att inte slåså hårt, berättar Fredrik och skrattar.

Alla blir glada

Det är sju år sedan nu och Fredrik harinte ångrat sig en sekund.

- Det här är helt underbart att hålla påmed. Det är just förvandlingen och att alla blir såglada när de får något nytt.

Det mesta som säljs i butiken är inköpta smyckenmen en del gör Fredrik själv. Han plockar fram ett litet"träd" med gröna vaxblad.

- Det är Årsundas vikingasmycken. Ett har jag gjortpå fri hand, en är en runsten från Järvstaoch en är en runsten från Sörby, berättarhan och visar de snirkliga detaljerna i vaxet.

Fredrik berättar att han först ritar för hand,därefter graveras bilden innan den trycks i vax. Vaxbladensätter Fredrik upp på en stam och drar ett röröver. I röret häller han gips som torkas i en ugnså att vaxet smälter. Då bildas en hålighetsom fylls med silver eller brons.

- Brons är sprött och svårt att jobba med.

Så är det bara att knacka bort gipset och börjajobba med den gråsvarta klumpen.

Det är lätt att föreställa sig honom omgivenav glänsande guld och glittrande stenar men riktigt såser alltså inte verkligheten ut. Silvret som användsvid gjutning kallas granalier och består av små silverkorn.Riktigt glänsande blir inte guldet och silvret förrändet slipats och putsats ordentligt.

Ibland kommer det in kunder med gamla ärvda smycken somde vill göra om. Ska det bli en ring av guldet gjuter Fredriken klump som han valsar för hand till en stav. Det finnsvisserligen maskiner för valsning men Fredrik tycker atthan känner materialet bättre om han jobbar förhand.

- Det är svårt med gammalt guld eftersom det harolika egenskaper. Är det orenligheter i det blir det sprickoroch jag får göra om alltihop.

Det valsade guldet valsas en gång till så detblir en skena som sedan löds ihop. Därefter ska ringenpoleras och eventuella stenar fästas fast.

Lim förbjudet

- Lim är förbjudet, det tar bort lysternfrån stenen, berättar Fredrik och visar de pyttesmåverktygen som han använder för att gröpa ur etthål och därefter vika över kanterna med.

På väggen finns en guide för ädelstenar.På nästan alla står det att de ska hanteras mycketförsiktigt. Bara vid rubin/safir och krysoberyll stårdet "säker". En extra varning till vid turkos som kan exploderavid lödning.

- Smaragder går sönder bara man tittar pådem. Men diamanter är bra att jobba med. Man kan gåpå med filar och sandpapper utan att någonting händer,säger Fredrik och skakar en liten ask med pyttesmåstenar.

Han får ta i för att få den tjocka fattningenatt gå över stenen och därmed fästa den påplats. Hela tiden arbetar han med förstoringsglas fördet är inga stora stenar han arbetar med.

- Egentligen är gravör ett eget yrke och fattareett, men som guldsmed måste jag ibland göra sånajobb också.

Visserligen består Fredriks jobb nästan uteslutandeav att reparera smycken men det han lever för är attfå göra nytt och helst ha fria händer.

Långsamt mode

- Det finns alltid ett intresse för smyckenprecis som för kläder. Men modet i smycken gårlångsamt. Ett smycke kan hålla i fem år ellermer. Just nu är det inne med mörkt silver ihop med guld.Att blanda material var förbjudet förr men är moderntnu, berättar bilmekanikern som blev guldsmed.

Mer läsning

Annons