Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåmärke på schemat

/
  • Foto:Claus Gertsen/SCANPIX Fokus. Det gäller att vara fokuserad när man håller på med stunt. Säkerheten är det absolut viktigaste.

Det är ingen konst att ramla men att falla från hög höjd utan att göra illa sig det är svårt, riktigt svårt. Micke Bergström ägnar tre semesterveckor åt att lära sig.

Annons
Vi befinner oss i en stor källarlokal i Bromma. Svenska Stuntgruppen har för första gången skola i ämnet stunt. Disciplinen är stenhård liksom den fysiska träningen. Lektionerna startar klockan åtta på morgonen med tre kilometers löpning. Därefter är det fysisk träning i en timme innan lektionerna i fallteknik tar vid och pågår mer eller mindre i fem timmar i sträck.
10 killar och tre tjejer deltar i kursen. 30 personer sökte.

- Det fysiska hade betydelse men det viktigaste var att läsa mellan raderna på ansökningarna. Vill de satsa? Annars går de bort. Vi letade inställning, inte folk, säger Seth Ericson som driver Stuntgruppen.

Micke Bergström från Valbo men numera bosatt i Stockholm sedan ett halvår har både fysiken och inställningen.
- Det här har jag drömt om länge. Jag siktar på stunt i USA men jag vet att det är svårt att ta sig in i branschen, säger han.

Micke var med i en stuntgrupp i Taiwan några månader för en del år sedan. Han är också med skämtdykargruppen Valbo high diving team, gänget som hoppade från ett 28 meters torn rakt ner i Gavleån under Cityfesten.
Efter Valbo high diving teams uppträdanden brukar Micke vara rejält blåslagen men efter den här kursen borde blåmärkena vara betydligt mindre.

- Håll upp huvudet, förmanar Seth när den ena efter den andra av eleverna hoppar i en luftkudde och landar med en smäll.

Det ser enkelt ut när Seth visar hur hoppet ska gå till. Han står fyra meter ovanför den luftfyllda räddningskudden. Plötslig kastar han sig ut, sprattlar som om han blivit skjuten och landar med en rejäl duns i kudden. Nu är det elevernas tur. De har mycket att tänka på. Upp med huvudet, kroppen rak, ut med armarna, töm lungorna på luft innan landningen. Gång efter annan klättrar de upp för trappan och hoppar, om och om igen. Efter varje hopp får de råd om hur de ska förbättra tekniken. Att falla rätt är a och o i all stunt.

Eleverna känner själva när hoppet inte blev perfekt. På så här låg höjd gör det inte så mycket men för varje meter ökas skaderisken.
- Shit, va fort det gick, ropar Micke efter sitt första hopp och ler glädjestrålande.

En tjej kommer lite fel när hon ska rulla ur kudden efter sitt hopp. Seth är stenhård.
- Rulla tillbaka och gör om, kommenderar han.
Han är perfektionist och måste vara det för att överleva.

Micke gillar hoppen i luftkudden men inser att det är mycket att hålla reda på. Han får snabbt kontroll på kroppen och redan efter några hopp får han godkänt för sin teknik.

Innan eleverna ens fått börja hoppa har Seth en grundlig genomgång med dem om hur luftkudden och fläkten fungerar. Han visar varje söm och band i kudden.
- Kolla alltid utrustningen. Era liv hänger på det. En reva i en luftkudde kan få förödande konsekvenser.

Gruppen har hoppat klart. Luften har blivit tung av svettlukt och bensinångor. Det fattas två minuter till lunch.
- Allihopa, push ups, manar Seth.

Att slöa går inte för sig.
Det finns inga stuntskolor i Sverige och den här kursen är kanske en engångsföreteelse.
- Vi hade svårt att hitta kompetent personal till våra stora produktioner. Folk förstår inte vilket hantverk det är. De tror det räcker med att vara lite dum i huvudet. Vi har svårt att få folk eftersom många inte vill vara med när de ser hur mycket jobb det är bakom, berättar Seth.

Han påpekar att kursen bara ger en liten inblick i stuntjobbet och att det gäller att aktivt söka kurser i till exempel dykning, riggning av vajer och bult, klättring, kampsport och bildkunnande för att vidareutveckla sig och kanske hitta en egen nisch.
- Vi skulle kunna leva gott på kurser men har som mål att utveckla vår grupp. Får vi tillräckligt med folk från den här gruppen räcker det och då behöver vi inte ha fler kurser.

Det finns bara en handfull heltidsanställda stuntmän i Sverige. Seth är en av dem och han har varit med i filmer som "Livvakterna", "Jalla, jalla", "Vit som snö" och "Före stormen". Han bestämde sig för yrket när han var 13 år och har nu jobbat heltid i fem-sex år.
- Jag gick min utbildning i USA.
Han stannade kvar som lärare och en av eleverna var Eric Miranda från Florida. Eric har jobbat med stunt i åtta år och bland annat gjort filmer som "Patrioterna", "In the Shadows" och "The Crow". Han medverkar också ofta i Americas most wanted. Nu är han i Sverige för att hälsa på och hjälper Seth med kursen.

Eric har fattat posto vid trampolinen.
- Ser jag er titta mot den andra gruppen är det slut för idag.
Fokuseringen är livsviktig.
Eric visar hur han tänkt sig fallet. Han studsar högre och högre. Plötsligt vrider han sig något och faller platt ner i nätet innan han elegant studsar upp igen.
Eleverna placerar ut sig runt trampolinen. De måste vara beredda ifall någon kamrat är på väg att hamna utanför trampolinkanten. Eric står på kanten, beredd.
Så är det elevernas tur. Några tappar balansen. Eric får rycka till undsättning och få stopp på studsandet innan det händer en olycka. För några går det riktigt bra, för andra lite sämre.

Så är det Mickes tur. Han satsar för mycket och är nästan på väg ur nätet. Efter en stund har han kontroll och ramlar snyggt och prydligt som han ska.
- Första veckan var man rätt mör men nu går det bättre. Inga skador, skrattar han.

Micke berättar att de provat på repilering, alltså att klättra efter rep från en bro. De har också provat voltsele som bland annat används när de ska se ut som om någon flyger iväg.
- Så har vi provat stagefighting som är fight inför livepublik. Då ska det låta men kontakt med huvudet är förbjudet. Filmfighting är helfejkat slagsmål, ingen kontakt alls. Men det gäller att veta kameravinkeln och följa med i rörelserna.

En hel del teori ingår också i utbildningen. Eleverna har fått lära sig en del om avtal, försäkringar, riggningar och om skillnaderna mellan stunt i Sverige och USA. I USA finns personal till allt medan stuntmännen i Sverige får tillverka och rigga det mesta själva. Det handlar om timmars förberedelser för kanske någon sekunds filmscen.

- Vi har provat att åka tre på en motorcykel och ska träna på att hoppa genom fönster, berättar Micke.

Seth har tagit plats på en tjock matta. Han visar eleverna flera falltekniker.
- Sitter skottet i vänster axel går det att rotera åt vänster bakåt. Det finns massor av tekniker. Skruvar i luften och roteringar beror bland annat på var skottet sitter., säger han och visar hur en skottskadad faller.

Micke är helnöjd med kursen och ångrar inte sin något udda semester. Han vet att det kanske inte blir några stuntjobb i framtiden men han tycker ändå att han satsat rätt.
- Om inte annat har jag fått insikt i vad det handlar om och så har jag fått kondis, säger han och ler stort.

MONIQA SWÄLAS

Mer läsning

Annons