Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bland Stortorgets korvgubbar och jordgubbar

Annons
Sommartid är kommersen i full gångpå Stortorget.

Här finns det mesta att köpa. Vi har hälsatpå bland de olika stånden för att ge en bildav alla aktörerna, från korvgubbarna till jordgubbarna.

Kanonkorv
Ägare: Kanubhai Manchhabhai
Beställer man en Indisk stark Bamse hos Kanubhai Manchhabhaiså får man en korv. Men inte vilken korv som helt,utan en kryddig korv med smak som sent skall glömmas. Receptetär påhittat av ägaren själv och specialbeställsav Sohlbergs.
Kanubhai Manchhabhai är en 43-årig man frånIndien som bott nästan halva sitt liv i Sverige. De senastesju åren har han stått på torget i Gävle.Han har tidigare arbetat för SJ och inom industrisektorn,innan han gick den så kallade Sibyllaskolan i Örebro.Där fick han lära sig hur man startar eget gatukök.Kursen gav resultat och affärerna går bra.
- Men man får jobba hårt för pengarna. Jaghar öppet mellan 07.30-19.00 måndag till lördag,året om. Det blir inte mycket fritid.
Men köper folk korv klockan 07.30 på morgonen?
- Javisst gör de det. Det är ingen rusning före11.00 men på torget ska man alltid kunna köpa korv.

Fridhs frukt och grönt
Ägare: Bosse och Barbro Fridh
Bosse och Barbro är riktiga veteraner när det gällertorghandel. I 25 år har de sålt blommor, frukt ochgrönsaker. Barbro Fridh började sin karriär somsommarvikarie hos Bosses pappa. Det var innan Domusbyggnaden fannsoch torget såg helt annorlunda ut.
- Det var så mysigt, säger Barbro Fridh. Det varmycket torghandlare och alla stod på rad på kullerstenarna.
Nu står de båda på torget tillsammans helaåret om förutom ett par veckor på vårenoch ett par veckor på hösten då de tar semester.Det är ett familjeföretag men Barbro vill inte att barnenska ta över.
- Vi trivs med arbetet, men barnen har alltid fått lida.Vi har aldrig haft sommarsemester tillsammans och det ärlånga arbetsdagar.
Båda är överens att det bästa med arbetetär friheten och möjligheten att vistas ute bland folk.
- Det är en frihet att själv bestämma närman vill arbeta och inte ha en fast plats att stänga in sigpå. Är det snöstorm så stannar vi hemma.

Flodberg´s Fiskeri & Rökeri
Ägare: Sören och Sune Flodberg
Här arbetar far och son tillsammans. Pappa Sune Flodberg,67, har sålt fisk på torget i 52 år.
- Det blir nog svårt att hitta någon som ståttlängre.
Sonen, Sören Flodberg har varit med sedan han lärdesig gå, och nu ansvarar han för firman.
- Vi håller till i Utvalnäs där vi fiskaroch röker fisk alla dagar i veckan, sedan står vi härfredag och lördag.
Sören och Sune Flodberg satsar på att ha litetsortiment med hög kvalitet.

Sannas mode
Ägare: Saeed Nawaz
Saeed Nawaz har sadlat om från markarbetare hos Vägverketi Skellefteå till klädförsäljare påStortorget i Gävle.
- Det gäller att vara idérik om man ska klarasig, förklarar han.
Men han är inte helt nöjd med försäljningenoch han tror bestämt att det beror på att parkeringsavgifternaär alldeles för höga.
- Människor betalar exakt för den tid de behöveroch så stressar de tillbaka för att slippa parkeringsböter.
Kanske ligger det något i det. Kunderna som kommer tillSannas mode är oftast pensionärer utan bil, som harmer tid att känna på tygkvaliteten. Saeed Nawaz harbott i Gävle i sju år och har stått påtorget under alla år. Han trivs med jobbet men medger atthan skulle tacka ja om ett annat jobberbjudande dök upp.
- Det är ett slitigt jobb det här. Det tar tvåtimmar att packa upp allt och en och en halv timme att packa nerdet igen. Det tar på krafterna.

Saddik frukt och grönt
Ägare: Saddik Hasnaoui
Saddik har varit vaken i tre timmar innan arbetsdagen börjarpå torget. Det tar drygt en timme att packa upp alla fruktlådor,grönsaker och förberedelser med skyltar och bänkar.Allt måste vara klart före nio då de förstakunderna vanligtvis kommer.
Här finns svenska jordgubbar och färskpotatis, vanligaregrönsaker som gurkor och sallad. Saddik Hasnaoui arbetaroftast ensam, men han har vänner som brukar hjälpa tillom det blir för mycket att göra. Tidigare var han anställdmen köpte fruktståndet för mindre än ettår sedan.
- Jag är nöjd, säger han. Det är ett slitigtjobb med packningen upp och ner, men jag blir kvar.
Saddik Hasnaoui kommer ursprungligen från Algeriet,där han också sysslade med en del affärer. Hanhar bott i Gävle sedan 1990 då han gifte sig med ensvenska. Vi hittar honom på torget under sommarhalvåret.Lådorna packas fram i maj och står sedan kvar sålänge vädret tillåter.

Muhammeds frukt och grönt
Ägare: Muhammed Abdullah
Torgets nyaste tillskott heter Muhammeds frukt och gröntoch här finns allt. Förutom svenska grönsaker ochfrukt finns här även turkisk peppar, okra, barbaribröd,ägg, cashewnötter, ingefära, konserver. Ja, listankan göras hur lång som helst.
- Vi blandar svenska och utländska varor, sägerMuhammed Abdullah. Ungefär trettio procent av varorna ärsådant som kunderna inte känner till, och de ärnyfikna.
Men än så länge är det de svenska varornasom säljer bäst.

Muhammed Abdulla arbetar tillsammans med sina bröder,som också har ett fruktstånd på Vaksala torgi Uppsala. Familjen bor i Uppsala och de åker hemifrån05.00 varje morgon för att kunna öppna kl 09.00 påStortorget. De är inte hemma igen förrän kl 21.00.
- Vi ger det här maximalt två år. Det ärför långt att åka och kommunen har hårdaregler. Det blir för slitigt.

Annars tycker de inte att det är så stor skillnadmellan Uppsala och Gävle när det handlar om torghandel.Enda skillnaden är att i Uppsala är det priset som torghandlarnakonkurrerar med, i Gävle handlar det om kundlojalitet. Kunderhar "sitt" stånd som de alltid handlar vid, de är merute efter kvalitet och väljer den handlare som har bästvaror.
Släkten har sysslat med torghandel ända sedan dekom till Sverige från Beirut för sexton år sedan.Deras motto har alltid varit att vara först med allt.
- Vi introducerar nya grönsaker och varor hela tiden.

Levins Blommor
Ägare: Leif Levin
Birgitte är Marianne Levins första kund den härmorgonen. Hon plockar länge bland krukorna och bestämmersig till slut för en begonia.
- Jag bor granne med en blomsteraffär, men jag kommeralltid hit ändå. Det är så trevligt attdet finns torghandel.
Marianne Levin arbetar med sin bror Leif Levin, de ärbåda uppväxta på torget. Han tog över föräldrarnastorghandel som då bestod av fruktförsäljning.På blomstervagnen står det: torghandel i tre generationer.Deras motto är att alltid finnas på plats, oavsettväder.
- Kunderna ska kunna lita på att vi alltid finns här,säger Marianne Levin. Efter snökaoset som inträffadeför tre vintrar sedan, var vi tillbaka innan affärernaöppnat igen. Vi sålde inte så mycket blommor,men kunderna visste i alla fall att vi var här.

Dahlström och Henriksson
Ägare: Dahlström och Dick Henriksson
Med van hand säljer Dick Henriksson fisk och ler vänligtmot kunderna samtidigt som han berättar historien bakom företaget.
- Jag var sjutton år när jag började, berättarhan. Dahlström skulle in i lumpen och hans farsa behövdehjälp med fisket. Jag hoppade in och hjälpte till ochpå den vägen är det.
Dahlström och Henriksson har många stamkunder ochkonversationen handlar om allt från barn, fruar, jobb till"hur har du det med ryggen?". Efter att ha stått påtorget i närmare 40 år så har Dick Henrikssonhunnit bli vän med många av kunderna.
- Det är många som återkommer vecka eftervecka.
Liksom andra fiskhandlare står Dahlström och Henrikssonpå torget fredag och lördag och ägnar andra dagartill fiskeri och rökeri.

Åbergs gröna saker
Ägare: Lennart och Nancy Åberg
Det var hemlängtan som förde Lennart tillbaka tillGävle efter dryga trettio år i Florida. Resan var långi både avstånd och arbete. Från byggmästaretill grönsakshandlare, och han fick hela familjen med sig.
- Vi flyttade till Sverige för drygt två årsedan, och sönerna flyttade efter, berättar LennartÅberg. Äldsta sonen tog med sig sin fru och alla trivsbra här.
- Det är ett helt annat tempo i Gävle, det ärmycket lugnare. Det är skönt.
Nu har Lennart och Nancy Åberg arbetat sex dagar i veckani två år på Stortorget, och båda sönernahjälper till så gott de kan. Det är främstsvenska råvaror som säljs och på vintern bytsgrönsakerna ut mot julblommor och pynt.

Hedlunds torghandel
Ägare: Lars Hedlund
Det är högsäsong hos Hedlunds torghandel. Jordgubbarsäljs i massor och den ena litern efter den andra vandrariväg över torget. Lars Hedlund själv är ursprungligenfrån Torsåker, men bor nu i Gävle. Han har haftsin handel på Stortorget i tre år och planerar attfortsätta ett tag till.
- Lite trögt i början, men det går bättreoch bättre.
Lars Hedlund är egentligen svetsare, men fick erbjudandeom att köpa fruktståndet och nappade. Nu ägerhan dessutom godisbutiken Jam-Jam i Valbo. Sortimentet i hanstält varierar beroende på säsong. Just nu ärdet frukt och grönt som säljs och det fortsätterhan med till oktober. Sedan byts grönsakerna och bärenut mot julgrupper och så småningom påskris.
- Sommarlovet är det vi lever på resten av året.Då går försäljningen som bäst. Dåhar vi råd att ta in säsongsanställda. Annarsär det bara frugan och jag.

Markus Blommor
Ägare: Markus Levander
Namnet missleder eftersom det här inte finns en blommai sikte. Däremot finns det jordgubbar som räcker tillalla.
- Det är svårt att konkurrera med blommor. Närdet är sommar passar vi på att sälja jordgubbar.

Markus Levander är torgets yngsta handelsägare.Han är 21 år och det här är andra åretpå torget. Han står här året om förutomen månad i januari när det är lågsäsong.
- Då passar jag på att ta semester.

Det säljs mycket jordgubbar och läget är guld.Alla som använder sig av gågatan måste passeraMarkus Levanders jordgubbar som lockar med både färgoch doft.
- Pappa hjälper till när det stressar påför mycket.

Och det var pappa som hjälpte till när företagetskulle startas. Med lite hjälp på traven fick sonenett jobb som han trivs med.
- Hade jag inte haft det här så hade jag nog stämplatistället. Det är svårt att få jobb. Jagkommer hålla på så länge jag är motiveradoch orkar.

Harskärs Rökeri
Ägare: Jan Nordin
- Min farfar var fiskare och jag fick vara med honom ute påsjön när jag var liten, berättar Jan Nordin. Pappahöll också på, men han var tvungen att sluta1951 när det gick för dåligt.
Jan Nordin har sålt sin fisk på torget sedan 1969.Han fiskar och röker själv. Hans specialitet heter vitlöksröktlax, och receptet är hemligt. Han säger att han hamnadepå torget av en slump. Det var kollegan Kurt Wahlströmsom övertalade honom att börja, och sen dess har hanvarit igång.
- Jag lät mig övertalas, och jag är härän.

Roggas
Ägare: Roger Sjöstrand
Med dryga tio år på nacken är Roggas torgetsäldsta korvvagn.
När ett företag går i arv inom familjen såär det vanligtvis barnet som ärver efter sina föräldrar,men i det här fallet är det tvärtom. Roger Sjöstrandson spelade i Brynäs och började sälja korv 1979för att få pengar till Gothia Cup. Pappa hjälptetill så gott han kunde och sedan dess har det rullat på.Hans son har inte längre något med företaget attgöra och det lilla korvståndet har växt till ettgatukök med stort sortiment.
Han har inga anställda, men får ibland hjälpav en vän när han behöver semester eller närhan är upptagen med sitt andra företag. Roger Sjöstrandäger nämligen även glasskiosken vid Slottsparkenoch under sommaren är det fullt upp på båda hållen.

McAli
Ägare: Ali MosaAbadi
Ali MosaAbadis resa till Gävle är minst lika spännandesom hans korvsortiment. Han kom till Hässleholm frånTeheran, plockade fram en karta över Sverige, blundade ochpekade. Fingret hamnade på Gävle och Gävle blevdet. Det var sjutton år sedan och idag är han Gävleboända in i själen. De senaste sju åren har hanarbetat på Stortorget som korvförsäljare. Tidigarearbetade han som slöjdvikarie på olika skolor i länet.
Ali MosaAbadis korvsortiment ökar och ändras helatiden. Det senaste är vegetarisk korv som har fåttett rykte om sig att vara stadens godaste och billigaste. Paprikawurstär ett exempel. Det som säljer bäst är långkorvensom helt enkelt är en extra lång, kokt korv med bröd.Förutom detta kan man dessutom hitta lammkorv, kycklingkorvoch nötkorv på menyn.
- Här finns 34 olika sorters korvar, en för varjesmak.

CECILIA BADJIE

Mer läsning

Annons