Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bli smal - av största vikt

Annons
Det står inte på förränsommaren och baddräktssäsongen knackar på dörren.Varma, lata dagar som väcker längtan till stranden ochkluckande vågor.

För somliga av oss innebär det många suckaroch grimaser framför spegeln när vi inspekterar magaroch bakar som växt till sig under vinterns skyddande lagerav tjocka kläder.

Att vara nöjd med sig själv och sin kropp ärinte lätt. Över oss strömmar ständigt bilderav trådsmala, ibland på gränsen till undernärda,muskulösa kvinnor. Ett ideal som få kan leva upp till.Ett falskt ideal som vi påverkas av vare sig vi tror deteller inte. Ett ideal som inte är något att strävaefter. Men för att må bättre och förebyggaohälsa kan det ändå vara värt att se överbåde sina kostvanor och motionsvanor.

Gefle Dagblad har träffat två modiga och tuffatjejer som nyligen börjat en kurs i viktminskning hos Viktväktarna.

Madelene Hansson och Anita Olsson är arbetskamrater påEricsson. Ingen av dem har varit direkt trådsmal förut.Men under sina graviditeter gick båda två upp mycketi vikt. Kilon som inte försvann efter förlossningarna.Båda två har varit med i Viktväktarna förutmen av olika anledningar rann det ut i sanden. Med stöd ochhjälp av varandra tänker de lyckas den här gången.På jobbet möts de av skämtsamma kommentarer frånarbetskamrater som viftar frestande med kakburkar. Någotsom bara gör tjejerna mer beslutsamma.

- Den här gången ska vi inte ge upp. Vi ska visadem, säger Anita.

Jobbigt också

Och moroten finns där. Att orka mer och kunnaköpa de kläder de vill ha.

- Ju mer man väger, desto mer äter man. Tröstäterhelt enkelt, konstaterar Anita.

Madelene nickar instämmande. Och berättar hur jobbigtdet är ibland att se sig själv i spegeln, hur svårtdet är att få tag på kläder som passar ochatt hon helst inte sätter på sig bikini när honska bada.

- Man vill se fin ut och trivas med sig själv. Jag hartävlingsinstinkt. Med hjälp av den och Anita kommerjag att fixa det här, säger hon.

Nu äter de tre ordentliga mål varje dag plus mellanmål.Det blir mycket frukt och grönsaker och när det finnslättvarianter av en produkt väljer de den. Godis ochfikabröd har de slutat med. Anita som är svag förchoklad berättar att det finns Viktväktargodis som ärkalorisnål.

- Men jag tycker att det är att lura sig själv.Om man börjar äta det driver det upp begäret igen.Det är lika bra att avstå.

Madelene har slutat äta chips.

- Istället gör jag grönsaksstavar och dip avKesella och kryddor, säger hon.

Börjat gympa

För att komma i form har Anita börjat pågympa. Madelene cyklar till och från jobbet om det ärskapligt väder. En sträcka på sammanlagt en ochen halv mil om dagen. Efter en vecka med nya vanor har bådatvå gått ner i vikt.

- Det känns jättebra och är en sporre att fortsätta.Nu känner jag riktig inspiration, säger Madelene.

Madelene och Anita är på väg mot nya, lättarevanor. Om en månad träffar vi dem igen.

ELIZABETH FORSMARK

Mer läsning

Annons