Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bloggare anmäld för förtal

En man i 25-årsåldern skrev i sin blogg att en yngre kvinna hade varit otrogen. Nu har kvinnan polisanmält mannen för förtal – men ärendet kommer inte att drivas vidare till åtal.

Annons

– Hon vill inte det, syftet med anmälan är förmodligen att det ska vara känt hos polisen, säger Lars Hansson, FU-ledare vid Gävlepolisen. 

Att uttalanden i sociala medier och bloggar leder till anmälningar om förtal är ganska vanligt, enligt honom. Att någon döms för förtal är betydligt ovanligare.

I vanliga fall ska åklagaren göra en bedömning om ärendet "håller" innan åtal väcks. Om sannolikheten att den misstänkte döms är tillräckligt stor ska åtal väckas, annars inte.  Men förtal och förolämpning skiljer sig från andra brott. Dels måste målsägaren själv vilja att åtal ska väckas, dels måste åklagaren anse att ärendet är "påkallat ur allmän synpunkt", det vill säga tillräckligt grovt för att vara av allmänt intresse.

– Om han hade lagt ut nakenbilder på Internet hade åtal kanske väckts, förutsatt att kvinnan ville det. Det krävs alltså dubbla intressen för att driva ett sådant ärende vidare, säger Lars Hansson som har beslutat att lägga ner ärendet.

Mer läsning

Annons