Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs kan bli länscentrum för vissa operationer

Landstingets operationer av bland annat övervikt, höftleder, axlar och ryggar kan komma att koncentreras till det snart privatdrivna Bollnäs sjukhus. Vårdföretaget Aleris vill göra sjukhuset till ett länscentrum för flera typer av ingrepp.

Annons

Det tidigare nedläggningshotade Bollnäs sjukhus kan vara på väg att få en ny central roll i länets sjukvård. Det är i alla fall förhoppningen hos vårdföretaget Aleris som tar över driften av verksamheten i april.

Några större förändringar är visserligen inte planerade inledningsvis. Verksamheten fortsätter tills vidare ungefär som i dag. Men på sikt finns betydligt större ambitioner.

Aleris vill att sjukhuset ska bli ett länscentrum för flera typer av operationer. Det handlar bland annat om överviktsoperationer, höftledsplastik, axel- och ryggoperationer och gråstarroperationer.

– Det här är operationer som vi redan gör på vissa av våra andra sjukhus och som vi är dokumenterat bra på, säger Peter Graf, divisionschef för specialistvården inom Aleris.

Bollnäs sjukhus bedriver redan i dag operationsverksamhet för hela Gävleborg. Bland annat görs här höft- och knäledsoperationer, bråck-, gall- och prostataoperationer. Men Peter Graf vill begränsa sortimentet till några utvalda operationstyper och satsa på dem. I stället för att göra 15 operationer av en viss typ och tio av en annan per år skulle sjukhuset göra flera hundra inom varje kategori. Med ett större patientunderlag skulle läkare och sköterskor få mer träning och bli skickligare och patienterna skulle få en bättre vård. Verksamheten skulle också bli mer kostnadseffektiv.

– Det här skulle bli en kvalitetsvinst för sjukvården i hela Gävleborg, tror Peter Graf.

Idén innebär en omstuvning av operationsverksamheten i Gävleborg. Sjukhusen i Gävle och Hudiksvall skulle få släppa ifrån sig ett stort antal operationer till Bollnäs men även få ta över vissa ingrepp som görs i Bollnäs i dag. Gästrikepatienter med exempelvis överviktsproblem eller ryggbesvär skulle få längre till operation men samtidigt kanske en bättre behandling än i dag.

– Inga beslut är fattade. Men vi är förhoppningsfulla, vi har en bra dialog med landstinget, säger Peter Graf.

Om och när en sådan här omstrukturering av operationsverksamheten i länet kan bli aktuell är oklart.

– Det är positivt att företaget har idéer för hur sjukhuset ska utvecklas. Men det här är något vi får ta oss an senare. Just nu lägger vi all kraft på att överföringen av verksamheten i april ska bli så smidig som möjligt, säger landstingsdirektör Svante Lönnbark.

Mer läsning

Annons