Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerlig budget vinner?

Den borgerliga oppositionen tycks ha goda möjligheter att ta hem spelet när striden om landstingsbudgeten avgörs i dag. Men något maktskifte blir det inte.
– Vi kan inte bygga en majoritet på en politisk vilde, säger Patrik Stenvard, moderaternas oppositionsråd.

Annons

Trots att landstinget i Gävleborg leds av en koalition av socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister talar mycket för att det blir oppositionens budgetförslag som vinner när frågan i dag fredag avgörs av landstingsfullmäktige.

Det skulle i så fall bli andra gången på fyra år som oppositionen (m, c, fp, kd, svp) skulle vinna en budgetomröstning i landstinget. Senast det hände var 2005.

Precis som då hänger avgörandet på politiska vildar. Den här gången är det den miljöpartistiske avhopparen Laszlo Gönczi från Ljusdal som skaffat sig en vågmästarposition i fullmäktige. Han säger att han lutar åt det borgerliga förslaget.

– Men jag har inte slutgiltigt bestämt mig. Jag ska först lyssna på vad de båda sidorna har att säga i diskussionen, säger han.

Den kanske viktigaste skillnaden mellan de båda budgetalternativen är att de röd-gröna vill spara 150 miljoner kronor i verksamheten under 2009–10 medan oppositionen tror att ekonomin kan förbättras på andra sätt, exempelvis genom att lägga ut mer verksamhet på entreprenad, bland annat dagkirurgin i Sandviken.

S-v-mp-koalitionen har i sista stund modifierat sitt budgetförslag för att det ska tilltala Laszlo Gönczi. Bland annat har man i några formuleringar öppnat sig mer mot alternativa driftformer i sjukvården, något Gönczi förespråkar.

Laszlo Gönczi är dock inte så imponerad.

– Det är välvilligt, snällt, intetsägande. Det förpliktigar inte till någonting, tycker han.

Laszlo Gönczi skulle kunna komma ur sitt dilemma genom att lägga ned sin röst.

– Det vore bekvämt. Men jag är för intellektuell för att göra så. Lägger jag ned min röst blir det automatiskt den vänstra sidan som vinner eftersom ordförande har utslagsröst och det skulle inte kännas bra.

Vad som händer om oppositionen vinner budgetomröstningen är oklart. Något omedelbart maktövertagande är inte aktuellt.

– Vi har heller ingen majoritet, påpekar Patrik Stenvard, moderaternas oppositionsråd.

– Att bygga en varaktig majoritet på Laszlo Gönczi går inte, säger Björn Brink, centerns oppositionsråd.

Oavsett utgången av dagens budgetbehandling måste en diskussion snarast inledas om att skapa en ny blocköverskridande majoritet, anser han.

– Jag tror alla inser att det inte går att fortsätta så här.

Finanslandstingsrådet Ann Margret Knapp, s, säger att hon inte vet hur hennes koalition ska hantera en eventuell budgetförlust i dag.

– Det får bli en fråga för partiernas distriktsorganisationer.

Mer läsning

Annons