Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerlig flirt med alla partier

Nu tar de fyra borgerliga partierna ett nytt initiativ till att bryta det politiska dödläget i landstinget i Gävleborg. De bjuder in alla övriga partier till överläggningar i nästa vecka och förhoppningen är att även socialdemokraterna ska nappa.
– Vi är beredda att kompromissa, säger Patrik Stenvard, moderaternas oppositionsråd.

Annons

Ända sedan landstingsfullmäktiges budgetbehandling i december då den röd-gröna koalitionen förlorade har landstinget i Gävleborg saknat en majoritetskonstellation.

De försök att sy ihop ett blocköverskridande samarbete som gjorts har hittills misslyckats. Låsningarna mellan partierna har varit för hårda.

Nu tar de fyra allianspartierna – moderaterna, centern, folkpartiet och kristdemokraterna – ett nytt initiativ och bjuder in samtliga övriga partier – socialdemokraterna, miljöpartiet, vänsterpartiet och sjukvårdspartiet – till ett möte på torsdag.

Hur en ny majoritet ska utformas vill Patrik Stenvard inte ha någon uppfattning om i dag.

– Jag utesluter ingenting på förhand. Alla partier som vill föra konstruktiva samtal utan prestige är välkomna till mötet. Sedan får vi se vad det leder till, säger han.

De fyra borgerliga partierna ser sig själva som grunden i en tänkt ny majoritetskonstellation. Men det är inget absolut krav att alla fyra ska ingå, enligt Patrik Stenvard.

– Vi vill inte gå in i diskussionerna med den typen av ultimativa krav, säger han.

Inte heller den borgerliga budget som fullmäktige antog i december är längre helig.

– Fattade beslut ska respekteras. Men vi är samtidigt beredda att kompromissa.

Vilka kompromisser kring den ekonomiska politiken som de borgerliga kan tänka sig är inget Patrik Stenvard vill prata högt om i dag.

– Den diskussionen får vi ta när vi träffas.

Socialdemokraterna har hittills kategoriskt avvisat alla tankar på samarbete med moderaterna. För att sätta sig i en ny majoritetskonstellation har partiet också ställt som villkor att den borgerliga budgeten ska göras om.

Vilken effekt de borgerligas uttalade kompromissvilja kan få på socialdemokraternas inställning återstår att se.

– Jag är på semester och har inte sett inbjudan och vet inte vad den innehåller. Jag får titta på det här när jag kommit hem igen i början av nästa vecka, säger Raimo Pärssinen, socialdemokraternas ordförande i Gävleborg.

Övriga partier deklarerar redan nu att de tänker komma till överläggningarna. Maria Aspers, miljöpartiets landstingsråd, upprepar att hon helst ser att en ny majoritetsbildning får sin bas i den politiska mitten.

– Vi har släppt vänsterpartiet, då kan väl alliansen släppa moderaterna, tycker hon.

Att mittenpartierna – dit räknar Aspers även socialdemokraterna – ska kunna komma överens bör inte vara så svårt, menar hon. De politiska skillnaderna är små.

– Våra budgetar är till 98 procent identiska, säger hon.

Mer läsning

Annons