Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börsras drabbar landstinget

Landstingets ekonomi går en skakig framtid till mötes.
I årets budget har man redan 32 miljoner kronor mindre att röra sig med.

Annons

Landstingets bokslut landade på minus 174 miljoner kronor för 2008, men resultatet före finansnetto blev 54 miljoner kronor plus.

Om budgetprognosen hållit skulle landstingets bokslut ha varit plus 47 miljoner kronor totalt.

Landstingsdirektör Svante Lönnbark är ändå nöjd med fjolårets resultat.

– Den del som vi kan påverka är på plus.

Det dystra finansnettot beror på den inverkan börsens störtdykning under hösten haft på landstingets värdepapper. Pensionsfondens värde minskade med drygt 18 procent i fjol.

Totalt hade landstinget en budget för 2008 på cirka 6,8 miljarder kronor och hade vid årsskiftet drygt 6 000 anställda, drygt 107 fler än i fjol.

Svante Lönnbark säger att de ekonomiska prognoserna förbättrats under hösten. Att ansträngningarna att minska köpt vård, inhyrd personal och läkemedelskostnaderna gett resultat har del i det. Annars går hälso- och sjukvården back 87 miljoner kronor, att jämföra med underskottet på 137 miljoner kronor året dessförinnan.

I år får divisionerna Medicin och Operation runt 150 miljoner kronor extra utöver ordinarie uppräkning, medan andra divisioner i stället får en mindre uppräkning av sina anslag.

Landstingets ekonomiska framtid ser dyster ut. Redan har minskade skatteintäkter och statliga bidrag gjort att den budget som togs i höstas saknar 32 miljoner kronor. Samtidigt skapar det politiskt oklara läget handlingsförlamning. Landstingsstyrelsen har en rödgrön majoritet, medan 2009 års budget är den borgerliga oppositionens.

– Det blir svårjobbat och så har vi det nu, säger Svante Lönnbark.

Han kommer inte att lägga fram den plan för hur landstinget ska få ordning på ekonomin på lång sikt förrän det finns en politisk majoritet.

Hittills har diskussionerna mellan partier och block inte lett till att någon ny majoritet kunnat bildas.

– Vi avvaktar centerpartiet, säger Patrik Stenvard, M, oppositionsråd.

C kommer att ingå i majoriteten oavsett politisk färg och diskuterar just nu hur man ska göra.

Patrik Stenvard är inte orolig ännu över handlingsförlamningens konsekvenser, men kommer att bli det om en majoritet dröjer länge. Inte heller är han särskilt orolig över årets budget, utan först för 2010 och 2011, när skatteintäkterna tros minska ytterligare.

– Då krävs det åtgärder.

GD har sökt landstingsråd Ann-Margret Knapp, S, utan att få tag i henne.

Mer läsning

Annons