Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börsraset sänker landstingets ekonomi

Nedgången på börsen fortsätter att sänka värdet på landstingets pensionsfond och därmed försämra landstingets resultat. Fonden har hittills i år backat med över 240 miljoner kronor.

Annons

Landstinget Gävleborg har under de senaste månaderna nått en liten förbättring när det gäller det ansträngda kostnadsläget i sjukvården. Bland annat har kurvorna för köpt vård och inhyrd personal börjat peka neråt.

Trots detta väntas årets resultat för landstinget som helhet bli betydligt sämre än vad som prognosticerades så sent som för en månad sedan.

De senaste beräkningarna pekar mot ett underskott för helåret på 224 miljoner kronor.

Förklaringen är den fortsatta nedgången på aktiemarknaden. Landstingets pensionsfond hade vid oktober månads slut minskat i värde med 246 miljoner kronor.

Fonden, som till cirka 45 procent består av aktiefonder, har därmed rasat ner till ett marknadsvärde på 1,3 miljarder kronor.

Det betyder att landstinget nu ligger back i sitt sparande. Anskaffningsvärdet på pensionsportföljen är närmare 1,6 miljarder kronor.

Det är inte bara aktieplaceringarna som dykt utan även ”säkrare” placeringar som till exempel räntebärande papper har gått dåligt den senaste tiden.

– De har inte kunnat hålla emot utan åkt med i den allmänna nedgången, säger Bo Svedberg, landstingets ekonomidirektör.

Pensionsfondens värdeminskning ska redovisas som en nedskrivning i landstingets resultaträkning och påverkar därmed landstingets resultat för 2008. Eftersom landstinget inte sålt några värdepapper under året har man dock inte gjort några realförluster.

Fonden är tänkt att i framtiden användas för att finansiera pensionsutbetalningar.

Landstinget har i dag en pensionsskuld på 5,9 miljarder kronor.

Mer läsning

Annons