Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bred regering i landstinget?

Både folkpartiet och kristdemokraterna säger nej till en mittenkoalition utan moderaterna i landstinget i Gävleborg.
I stället föreslår de tre borgerliga nu en samlingsregering för alla partier som vill – något socialdemokraterna ser som uteslutet.

Annons

Det politiska dödläget i landstinget ser ut att fortsätta över julhelgen.

GD berättade i lördags att folkpartiet inte tänker ingå i den av centern föreslagna mittenkoalitionen med centern, kristdemokraterna, socialdemokraterna och miljöpartiet. Orsaken var att allianskollegorna i moderaterna ställdes utanför.

Nu drar sig även kristdemokraterna ur samarbetsplanerna.

– Vi har meddelat centern att vi inte tänker fortsätta diskussionerna eftersom tre partier inte får vara med, säger oppositionsrådet Lars-Erik Häggblom, kd.

Förutom moderaterna var inte heller vänsterpartiet och sjukvårdspartiet inbjudna till den träff som i går ägde rum i landstingshuset i Gävle.

– Alla partier borde ha blivit inbjudna från början, säger Lars-Erik Häggblom.

I stället väljer folkpartiet och kristdemokraterna nu att göra gemensam sak med moderaterna. De tre föreslår en bred så kallad samlingsregering där alla partier som vill kan ingå.

– Det råder en parlamentarisk kris och då vore det bästa att så många partier som möjligt samarbetade och tog ansvar, säger folkpartiets oppositionsråd Carina Östansjö.

Centerpartiets regionordförande Karin Ånöstam kunde i går inte säga om partiet kan tänka sig att bryta med sina allianskollegor och bara samarbeta med socialdemokraterna och miljöpartiet. Ett sådant samarbete skulle räcka för att uppnå majoritet. De tre partierna skulle tillsammans få 41 av 75 fullmäktigemandat.

Lars-Erik Häggblom, kd, säger att det är en risk som de övriga allianspartierna är beredda att ta.

– Det behöver inte vara någon svaghet att sitta i en stark opposition. Det viktiga nu är att vi hittar en lösning, säger han.

Socialdemokraterna har tidigare sagt blankt nej till att samarbeta med moderaterna och gör det även nu. Regionordföranden Raimo Pärssinen, s, anser att de två partierna står alldeles för långt ifrån varandra, bland annat i synen på entreprenadlösningar inom sjukvården.

– Det är ingen hållbar tanke att kompromissa sig fram till en gemensam majoritet, då blir det bara en massa mischmasch, säger han.

Den rödgröna majoriteten i landstinget upplöstes sedan miljöpartisten Laszlo Gönczi blivit politisk vilde och röstat för allianspartiernas budget som därmed fick majoritet.

– Om vi ingår i en ny majoritetskonstellation kommer vi självklart inte att binda oss till den budgeten. Det finns alltid möjlighet att göra revideringar, säger Raimo Pärssinen.

Mer läsning

Annons