Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister i vård av döende

Döende patienter i Gävleborg får inte alltid en värdig sista tid i livet. Det visar en revisionsrapport. Men om och när hospice­vård ska inrättas är ännu oklart.

Annons

Enligt en granskning som landstingets revisorer låtit göra finns stora brister inom den palliativa (lindrande) vården i länet.

Avsaknaden av särskilda palliativa vårdplatser på sjukhusen gör att patienter alltför ofta får tillbringa sin sista tid i livet på akutvårdsavdelningar där personal saknar tid och kunskaper att vårda döende. Alltför många dör helt ensamma utan någon vid sin sida.

Särskilda palliativa team finns för de patienter som vårdas hemma. Men alla döende får inte hjälp av dessa team. Diagnos, ålder och hemort kan vara avgörande för vilka som får hjälp, något revisorerna menar strider mot principen om att vård ska ges efter behov.

Rapporten diskuterades vid landstingsfullmäktiges sammanträde i går.

– Det här är mycket allvarligt. Vi har en rejäl hemläxa att göra, konstaterade Agneta Wagner, Moderaterna.

Från borgerligt håll har man länge tryckt på för att få till stånd särskild hospicevård i Gävleborg. Partierna tänker sig någon form av vårdhem med hemlik miljö avskilt från sjukhusvården. Majoritetspartierna S-C-MP är inte avvisande men osäkra på hur en satsning på palliativ vård bör utformas. De är många faktorer som måste vägas in, menar de.

– Vi vill ha kommunerna med på tåget. Vi vill hitta en lösning som är bra för bägge parter, sa hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Hannah-Karin Linck, C.

Mer läsning

Annons