Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brittisk humor

Om någon till äventyrs missade det så var jag på bokmässa i Göteborg i förra veckan. Det är ett evenemang som verkligen kan kallas folkligt, fullsatt och festligt.

Annons

Peter James visade sig ha sådan där fin brittisk humor (fattas bara annat, han är ju engelsman). På tal om realism sa han att det skulle ha varit kul att placera Hercule Poirot i dagens krimivärld.

– Att tänka sig honom i biblioteket där han pekar på en misstänkt och säger: Det var du som gjorde det och jag vet hur.

– Today he would hear: OK, show me your forensic evidence, fatso! (I dag skulle han bara få höra: OK, visa mig dina tekniska bevis, tjockis).

Peter James berättade också att han ofta är ute med polisen på patrull. I hans hemtrakter finns en hög klippa som tyvärr är populär för självmördare. Varje vecka tar polishelikoptern en sväng förbi klippan för att spana efter kroppar.

– En av helikopterpoliserna sa till mig: Jag funderar på att börja arrangera bungyjump från klippan, under mottot: Try before you die.

Ett exempel på den svarta humor som poliser använder för att hålla den hemska verkligheten på avstånd.

Jag säger som Jan Berglin skrev i en av sina teckningar: Vissa rutiner måste ha varit sensationella innan de sågs över.

Detta med anledning av ett TT-telegram i veckan om en skolanställd som körde lågstadiebarn i skolans minibuss med 0,7 promille alkohol i blodet.

Vad säger rektorn? Jo, att skolan ska se över sina rutiner.

Hör chefer och andra makthavare inte själva hur närmast skattretande denna slitna fras låter?

Vi passade på att köpa – och få den signerad – Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar – Kärleken” på bokmässan. Nu har jag läst den.

Det är en otroligt gripande och fenomenalt bra roman. Undrar om serien som börjar i SVT i morgon kväll är lika bra?

Ack, denna hög med olästa böcker därhemma. Jag trodde att jag inte hade fått Arne Dahls senaste. Det hade jag, visade det sig. Den skulle jag förstås ha läst och skrivit om när den kom ut före sommaren.

Nu håller jag på att reparera skadan så gott det går. Och den är verkligt lovande.

Anders Wennberg

Mer läsning

Annons