Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buller stänger vårdplatser

Buller från byggarbeten har gjort det omöjligt att bedriva vård på delar av Gävle sjukhus. Nu måste elva vårdplatser på en medicinavdelning stängas temporärt.

Annons

Sedan april pågår en omfattande upprustning av de två kirurg- avdelningarna 111 A och 111 B på Gävle sjukhus.

Arbetet orsakar kraftigt buller och starka vibrationer som tränger ned till våningen under. Bullret har blivit så störande att beslut nu har fattats om att stänga delar av den vårdavdelning, 110NH, som finns på det undre våningsplanet.

– Vi har gjort bedömningen att det inte går att bedriva sjukvård i denna miljö, säger Roger O Nilsson, chef för Division medicin.

På den berörda avdelningen vårdas bland annat cancerpatienter och njursjuka. Det är i många fall svårt sjuka personer som inte mår bra i det rådande oväsendet.

– Man har försökt med hörselkåpor men det har inte hjälpt, säger Roger O Nilsson.

Elva vårdplatser på avdelningen kommer nu att hållas stängda under perioden 8-22 juni. Patienterna får beredas plats på andra vårdavdelningar. I möjligaste mån ska patienterna få ligga kvar på Gävle sjukhus. Men det kan också bli aktuellt med flytt till sjukhusen i Bollnäs och Hudiksvall.

Att ta bort elva akutvårdsplatser ur en redan mycket slimmad vårdorganisation blir inte enkelt. Risken för överbeläggning är uppenbar.

– Den senaste tiden har beläggningsläget varit bra, men det är klart att det här innebär en påfrestning, säger Roger O Nilsson.

Ombyggnationen inom kirurgin har bara börjat. Inte förrän i mars nästa år ska arbetet vara klart. Det betyder att risken för bullerstörningar kommer att finnas kvar under lång tid på sjukhuset. Fler delar av sjukhuset kan bli berörda. Nya vårdplatsstängningar kan efterhand bli aktuella.

– Vi kommer kontinuerligt att göra avstämningar, säger Roger O Nilsson.

Att arbetet skulle bli bullrigt har varit känt från början. Men ingen räknade med ljudnivåer i den här omfattningen.

– Vi trodde inte att det skulle bli en så stor påverkan, säger Roger O Nilsson.

Mer läsning

Annons