Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggboom på sjukhusområdet

/
  • Det kommer att byggas för över en miljard kronor de närmaste åren på sjukhusområdet i Gävle. Landstinget räknar med att klara investeringarna utan att ta lån.
  • Det är trångbott på Gävle sjukhus i dag. När alla planerade investeringar är klara ska utrymmena ha ökat och vården blivit bättre.
  • Framtidens sjukvård är snart här. Så här ska en operationssal se ut i det nya operationshuset.Bild: White arkitekter AB
  • – Många av våra lokaler är från 1970-talet och passar inte för den moderna sjukvården, säger landstingsrådet Tommy Berger, S.

åren planeras det för investeringar i nya vårdlokaler på drygt en miljard kronor. Men byggandet får inte gå för fort – då spricker landstingets kalkyler.

Annons

En gigantisk lyftkran avtecknar sig mot den för dagen klarblå novemberhimlen ovanför Gävle sjukhus. Därunder håller det nya omtalade operationshuset, landstingets största byggnadsinvestering på många år, på att ta form. Tio toppmoderna operationssalar ska stå färdiga att tas i drift i slutet av nästa år.

Operationshuset är ett steg i en omfattande lokalförnyelse på sjukhusområdet. Drygt en miljard kronor kommer att plöjas ned i olika byggprojekt de närmaste åren. En storsatsning som inte är unik för landstinget i Gävleborg.

– Det är en investeringsvåg som går fram över stora delar av Landstingssverige just nu, konstaterar Helena Ribacke, lokal- och fastighetsstrateg på landstinget i Gävleborg.

Bakgrunden är att sjukvårdslokalerna börjar bli föråldrade. De är i många fall 30-40 år gamla och passar inte för de behov som finns i dagens sjukvård. Det gäller till exempel operationssalarna på Gävle sjukhus. Med det nya operationshuset ska verksamheten kunna bedrivas effektivare med bättre flöden och ökad operationskapacitet.

Ett annat exempel är vårdavdelningarna. De består i dag till stor del av flerbäddssalar. Möjligheten att isolera smittsamma patienter och förhindra spridning av till exempel vinterkräksjuka är begränsade. Arbetet med att skapa fler enkel- och dubbelrum har påbörjats på Gävle sjukhus. Tanken är att alla vårdavdelningar på sjukhuset successivt ska byggas om på det här sättet.

Inför nästa år kommer landstinget i Gävleborg att sätta av 610 miljoner kronor till byggnadsinvesteringar i länet. Det är nästan dubbelt så mycket som i år. Även de följande fyra-fem åren planeras bli investeringsintensiva.

Trots sin kärva ekonomi räknar landstinget med att klara detta utan att låna pengar. Men för att kalkylen ska gå ihop krävs paradoxalt nog att planerna försenas och byggandet drar ut på tiden.

– Skulle allt falla på plats i exakt rätt tid skulle vi inte klara det ekonomiskt. Men av erfarenhet vet vi att investeringsplaner bara håller till 70-75 procent. Det blir alltid förseningar. Det räknar vi med även nu, säger Tommy Berger, S, landstingsråd med ansvar för fastighetsfrågor.

Till viss del ska investeringarna kunna räknas hem i form av effektiviseringar i verksamheten.

– Det finns till exempel stordriftsfördelar att hämta hem genom att skapa större vårdavdelningar, säger Tommy Berger.

Gävle sjukhus är trångbott i dag och det är en viktig anledning till att så mycket satsas på nya lokaler. Akutmottagningen där patienttillströmningen ökar för varje år är en av de enheter som vuxit ur sin kostym.

Det finns också en strävan efter att hitta alternativa övernattningsmöjligheter. Alla patienter behöver inte ligga på en vårdavdelning under sin behandlingstid utan ett rum på patienthotell kan vara en trivsammare och för landstinget billigare lösning. Ett av byggprojekten är just att bygga ett nytt patienthotell.

Nya lokaler krävs även för att nya vårdfilosofier ska kunna tillämpas. På Gävle sjukhus planerar man att bygga om vården av för tidigt födda barn så att barn och föräldrar inte ska behöva separeras utan kunna vara tillsammans under vårdtiden.

Att förbättra vården i livets slutskede har länge varit ett önskemål från cancersjukvården . I det planerade onkologiska centret ska så kallade trygghetsplatser inrättas för patienter som inte kan botas men som behöver lindrande vård i en avskild miljö.

Det mångåriga byggandet ska i slutänden leda fram till en bättre vård. Men vägen dit kan bli påfrestande för patienter och personal. Stora delar av sjukhuset kommer att vara en byggarbetsplats med allt vad det innebär i form av buller och andra störningar. Sjukvården kan inte stängas av under arbetets gång utan det kommer att krävas att verksamheter evakueras till provisoriska lokaler.

Det är ett intrikat pussel som ska läggas, konstaterar Helena Ribacke. En ombyggnation på ett ställe påverkar inte bara den verksamheten utan ger följdverkningar i flera led. För att resultatet ska bli bra krävs en noggrann förberedelseprocess .

Sjukvården förändras snabbt – genom exempelvis teknikutveckling och politiska beslut – och därmed även lokalbehoven. Att hitta lösningar som håller för framtiden är inte lätt, konstaterar Helena Ribacke.

– Vi jobbar med rörliga mål, säger hon.

Mer läsning

Annons