Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byta jobb – men till vad?

Lediga lata dagar runt 65? Det kan du fetglömma för nu har vår statsminister nya planer för dig och mig.

Annons

Många orkade inte riktigt lyssna på vad Fredrik egentligen sa tidigare i veckan. Han sa ju faktiskt inte du måste jobba tills du är 75. Han sa inte måste. Han sa att det var frivilligt, han sa att man kanske inte kan slita hårt som undersköterska till 75, han tyckte att vi skulle byta karriär i stället. Testa något nytt senare i livet.

Jag ser rimligheten i att det faktum att vi lever så himla länge nu för tiden gör att vi måste jobba längre. Det måste bli ordning på debet och kredit på landets pensionskonton. De som ska ta hand om till exempel mig, 80- och 90-talisterna, de kommer inte att vilja göra just det i alla fall. 80-talisterna är bortcurlade och en mycket lat generation. 90-talisterna skaffar en sex sju barn och har fullt upp med det. Tänk förresten vad 80-talisternas föräldrar ska ångra sitt curlande när de inser att de får med sig ungarna in på äldreboendet för att de fortfarande inte riktigt flyttat hemifrån. Jag jobbar med många 80-talister, de tycker att vi andra är dumma som jobbar så hårt…

Jag hoppas verkligen att detta blir ett frivilligt beslut i verkligheten, vissa måste få pilgrimsvandra vid 67, andra skulle dö på fläcken om de slutade jobba. Några kommer för övrigt att hinna dö innan de blir 75 och det måste ju vara det smidigaste för samhället.

Hur löser vi åldersdiskrimineringen på arbetsplatser? En äldre människa duger inte mycket till. Redan runt 55 märker man ju att de börjar bli långsammare än de yngre kollegorna. Har vi tid med alla gamlingar på arbetsplatserna? Jag blir 40 i år, snart long gone och over the hill. Särskilt i medievärlden och som vanligt är det värst om man är kvinna. Och gammal. Man måste ju vara snygg hela tiden. Det slipper män. De får bli både tjocka och slitna, grå och veckiga, då heter det karaktär. Ännu en kvinnofälla om man så vill. När jag närmar mig 65 och ska jobba på tio år till, då har Reinfeldt säkert löst det här med könsdiskrimineringen så lite tjockare och lite rynkigare leder jag IDOL.

Visst borde man byta jobb om man inte trivs. Men vad ska man byta till? Finns det några jobb att byta till? Nytt jobb gör att man måste kunna en massa saker som man kanske inte har utbildning för. Nu säger herr statsminister att det ska finnas utbildningsstöd även för oss lite överåriga. Hur kommer det att funka, många betalar aldrig av ens den första studievändans CSN-lån!

Men lek med tanken, har du vågat fundera på vad du skulle göra om du inte gjorde det du gör i dag? Vad vill du bli när du blir stor? Större? Äldre? Jag funderar på keramiker. Eller läkare. Kirurg tror jag. Får min lilla darrande 72-åriga hand skära i dig? Jag kan väl i alla fall få sy ihop ett jack i hakan på dig? Ärr ger karaktär. Om jag börjar utbilda mig till kirurg i dag är jag helt klar och kan börja fladdra fram i min vita rock när jag är sisådär 59. Inte rimligt, men akutläkare borde jag kunna bli, där ska det gå undan och vad är väl en liten darrning på handen, läkare skriver ju som krattor ändå. Det enda man är att den som eventuellt lever, får se!

Titti Schultz

Mer läsning

Annons