Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancer­vaccinering kan börja i liten skala

Gratisvaccineringen mot livmoderhalscancer beräknas börja i januari. Men starten sker i liten skala. Endast flickor födda 1993 och 1994 kommer i fråga.

Annons

Den sedan länge planerade vaccinationsinsatsen mot livmoderhalscancer har fördröjts på grund av en rättslig tvist kring vilket vaccin som ska användas. Trots att upphandlingsprocessen ännu inte är avgjord kommer vaccineringen nu att starta. Landstingen tänker direktupphandla vaccin efter att ha fått löfte om att inte bli stämda av det vaccinföretag som överklagat den senaste upphandlingen.

I Gävleborg beräknas vaccineringen komma igång i början av nästa år. Alla länets flickor födda 1993 och 1994 kommer brevledes att erbjudas vaccination på sin hälsocentral.

Detta är bara en del av hela vaccinationsåtagandet. Även flickor födda 1995–1999 ska erbjudas vaccination. Dessutom ska årliga vaccinationer införas för flickor i årskurserna 5 och 6. Men detta får anstå så länge upphandlingsprocessen inte är klar.

– Det är mest bråttom med de äldsta flickorna, därför börjar vi med dem, säger Stefan Back, medicinsk rådgivare i landstingets koncernstab.

Det virus som orsakar livmoderhalscancer sprids via sexuella kontakter. För att ha bäst effekt ska vaccinationen göras före sexdebuten.

Landstingets erbjudande om gratisvaccination berör i det första skedet 2 500–3 000 flickor i länet. Hur många som kommer att nappa är oklart. Många – cirka en av tre – har redan vaccinerat sig för egna pengar. Intresset hos de ännu ovaccinerade varierar också.

– Vi kan kanske vänta oss en vaccinationstäckning kring 60 procent, tror Stefan Back.

Mer läsning

Annons