Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Canceroperationer flyttas till Gävle

Alla operationer av ändtarmscancer i Gävleborg kan komma att koncentreras till Gävle sjukhus. Syftet är att förbättra kvaliteten och minska risken för omoperationer.

Annons

Årligen opereras ett 50-tal patienter i Gävleborgs län för ändtarmscancer. Operationerna utförs på både Gävle och Hudiksvalls sjukhus.

Resultaten skiljer sig kraftigt åt mellan sjukhusen. Risken att patienten måste omopereras är betydligt större i Hudiksvall. Andelen omoperationer inom 30 dagar är 21 procent i Hudiksvall och åtta procent i Gävle, enligt den senaste femårsuppföljningen i Svenska rektalcancerregistret.

Vad kvalitetsskillnaderna beror på är inte helt klarlagt.

– Många faktorer spelar in, till exempel läkarnas skicklighet, vårdavdelningarnas kompetens och kvaliteten på uppföljningen. Även befolkningens sjuklighet kan ha betydelse, säger Ulf Öhrvall, verksamhetschef inom kirurgin i Gävleborg.

Landstingsledningen har uppmärksammat problemet och gett kirurgverksamheten i uppdrag hitta en lösning. Enligt Ulf Öhrvall lutar det åt att man kommer att föreslå en koncentration av operationer av ändtarmscancer till Gävle sjukhus.

En koncentration skulle stärka patientunderlaget. Antalet operationer per kirurg skulle öka, något som skulle ge varje läkare större vana vid ingreppet och större skicklighet i att utföra det.

Även anestesi och uppvakning skulle få större vana vid att hantera den här typen av patienter om verksamheten samlades på ett ställe.

– Det här är ett komplicerat ingrepp, säger Ulf Öhrvall.

Vårdförflyttningar är kontroversiella eftersom de ofta ses som ett hot mot det sjukhus som tappar resurser. Någon ensidig koncentration till Gävle kommer det dock inte att bli i det här fallet, betonar Ulf Öhrvall.

Om ändtarmsoperationerna flyttas till Gävle kommer andra ingrepp att flyttas till Hudiksvall så att den kirurgiska kompetensen där kan upprätthållas.

Det krävs för att sjukhuset ska kunna fortsätta fungera som akutsjukhus.

Exakt hur pusslet kommer att läggas är inte klart i dag.

– Vi ser även över möjligheten att få de kirurgiska enheterna i Gävle och Hudiksvall att jobba ihop bättre och nå en kvalitetsutjämning på det sättet, säger Ulf Öhrvall.

Att något behöver göras är uppenbart, anser han.

– Har man patienternas bästa för ögonen måste man våga göra förändringar. Det här handlar om att kunna erbjuda alla i länet samma kvalitet oavsett var de bor.

Mer läsning

Annons