Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancersjuka hämtar kraft i naturen

/
  • För många cancersjuka svenskar blir naturen ett rum för andlighet – istället för kyrkan. – Kulturen har stor betydelse för vilken metod man väljer. I ett religiöst land som USA söker många patienter istället hjälp hos Gud, säger professor Fereshteh Ahmadi vid Högskolan i Gävle.

Tumören blir inte mindre. Men naturen hjälper cancer­patienter att hantera de existentiella frågor som sjukdomen väcker.
– På en psykologisk nivå mår de bättre, säger professor Fereshteh Ahmadi vid Högskolan i Gävle.

Annons

Ett cancerbesked är omtumlande för de allra flesta. Den konkreta påminnelsen om ens dödlighet leder ofta till existentiella funderingar och väcker ett behov av någon form av andlighet.

Fereshteh Ahmadis forskning handlar om coping-metoder, alltså hur människor hanterar stressfyllda och känslomässigt krävande situationer som en allvarlig sjukdom innebär.

– Kulturen har stor betydelse för vilken metod man väljer. I ett religiöst land som USA söker många patienter hjälp hos Gud, här i Sverige blir naturen en andlig plats, säger Fereshteh Ahmadi.

Hon kommer själv från en sekulariserad familj – eller anti-religiös som hon själv säger – men har som forskare intresserat sig för religionens betydelse i olika sammanhang.

I tio års tid har hon undersökt människors coping-metoder, bland annat genom djupintervjuer.

Den senaste studien bygger på en enkätundersökning bland 2 414 personer som antingen var cancersjuka eller hade tillfrisknat från sjukdomen när de svarade på frågorna.

Resultatet visar att naturen varit till hjälp för två tredjedelar.

– Och då handlar det om naturen som fenomen. Man behöver inte nödvändigtvis vara ute, det kan räcka med att sitta på en trampcykel, titta på ett skogslandskap genom ett fönster och tänka att man är där, säger Fereshteh Ahmadi.

Hon kallar det för en icke-religiös andlighet som ger känslan av samhörighet med någonting större. Naturljud, exempelvis inspelad fågelsång, ger en liknande effekt.

Att cancersjuka har ett behov av andlighet är uppenbart, menar hon. Frågan är hur behovet kan mötas.

– I USA är det inte ovanligt att patienter vill att läkare ska hålla deras händer och be till Gud att smärtan ska försvinna. Det är otänkbart på ett svenskt sjukhus. Här erbjuds ibland psykologhjälp, men det kanske inte heller är vad patienten efterfrågar, säger hon.

När det gäller att ta hand om de sjukas existentiella frågor finns brister inom svensk sjukvård, menar hon. Men mycket kan bli bättre med relativt små medel.

– En patient har sagt att i Sverige ser de till att jag är vid liv men inte att jag lever. Att tillgodose det andliga behovet kan handla om att bygga trädgårdar för patienterna eller att ordna resor ut i naturen. Det behöver inte vara något hokus pokus, säger Fereshteh Ahmadi.

Mer läsning

Annons