Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

CAROLA

/

Ständigt aktuella Carola befinner sig just nu i London där hon gör den kvinnliga huvudrollen Fantine i musikalen "Les misérables".

Annons
Nyligen föll hon och skadade sig under en av föreställningarna i West End. Hon blödde näsblod och ådrog sig en liten hjärnskakning.
Carola har fått många lovord för sin insats i föreställningen som i slutet av oktober blir en orkesterturné i Norden. Det börjar den 26 oktober i Köpenhamn för att fortsätta till Stockholm, Oslo, Helsinfors och Göteborg. I konsertversionen samarbetar 30 artister, 45 orkestermusiker från Royal Philharmonic Orchestra i London samt en kör bestående av 200 personer hämtade från varje konsertstad.

"Les misérables" är en av världens mest populära musikaler, med musik av Claude-Michel Schönberg och text byggd på Victor Hugos roman "Samhällets olycksbarn". Fantine i "Les misérables" lever ett tragiskt liv som fabriksarbetare och prostituerad, och anförtror sin dotter Colette till historiens huvudperson Jean Valjean när hon inser att hon kommer att dö av sin tuberkolos.

Carola har tidigare gestaltat Maria i "Sound of Music" på Göta Lejon i Stockholm. Hon tycker att Fantine i "Les misérables" påminner om Maria.
- Fantine är lika ren som Maria, och har mycket "fighting spirit". Det är mycket lidelse i rollen. Som mor kan jag förstå den smärta hon känner när hon dödssjuk tvingas lämna bort sitt barn.

I december ger hon sig som brukligt är ut på en turné med julsånger med egen kör och orkester. Hon ger sammanlagt tolv konserter med start i Gävle den 5 december och mål i Malmö den 20:e. Carola lär inte sakna publik, hon är ju något av julskivornas drottning. Hennes senaste, "Jul i Betlehem" från 1999, såldes i 350 000 exemplar och blev det årets mest sålda album.
I somras var Carola på en sommarturné i Sverige och i samband med hennes framträdande i Furuvik i augusti träffade Maria Hammarberg henne.

Carola var stressad, men jag upptäckte att hon är en mycket varm och ödmjuk människa som verkligen älskar världen. Hon strålar av välmående och lycka. Och det är inte vilken artist som helst som tar sig tid att kramas och skriva autografer 40 minuter efter showen.
Jag hade länge funderat vem egentligen den där Carola är som vann melodifestivalen med "Främling". Det var 1983, samma år som jag föddes. Jag gjorde intervjun när hon satt och sminkade sig och gjorde sig fin för en middag efter uppträdandet. Carola berättade att hon alltid sminkar sig själv.
Sonen Amadeus brukar följa med på turnén, men denna vecka när hon var i Furuvik var det pappavecka. Det märktes att Carola värnar om sitt privatliv och frågor om skilsmässan och Livets Ord valde hon att inte svara på.

Var växte du upp?
- I Botkyrka söder om Stockholm men jag gick i skola i stan så jag har pendlat mycket.

Hur var du som barn?
- Jag var nog både kaxig och snäll.

Är du uppväxt i ett kristet hem?
- Nej, det är jag inte.

Vad gjorde du på sommarloven?
- Seglingen med mamma och pappa tillhör mina starkaste minnen.

När började du med musik?
- Jag kom in på musikskola när jag var tio år. Jag sjöng i kör och band plus en tjejgrupp där vi sjöng operett och evergreens med mera. Jag var 16 år när jag började sjunga professionellt.

Håller fler i din familj på med musik?
- Nej, men de är musikaliska och pappa tar gärna fram gitarren när vi ses.

Vad har du för utbildning?
- Jag har gått på Adolf Fredriks musikskola och Södra Latins musiklinje. Jag hade väl medelbetyg och är nöjd med det.

Har du varit i Furuvik som barn?
- Jag har varit och uppträtt i Furuvik tidigare men inte som barn.

Hur kändes det att vinna melodifestivalen med Främling?

- Det var absolut bland det största jag gjort och jag kommer aldrig att glömma den kvällen. Den kändes förutbestämd och jag var oerhört rörd. Det första mötet med publiken, med svenska folket blev oerhört starkt och sitter kvar än i dag.

Varför sjöng du just Främling?
- Bert Karlsson såg mig sjunga på Hylands hörna när jag var 14 år och ville skriva skivkontrakt på en gång. Två år senare erbjöd han mig "Främling" som Lasse Holm och Monika Forsberg hade skrivit.

Varför hade du bibeln med dig in på scenen?
- Det hade jag faktiskt inte, men fotograferna ville ta bilder på mig med den backstage efter segern. Ända sedan jag som trettonåring började läsa biblen så har den alltid givit mig livskraft och inspiration. Jag ville göra mitt bästa och gick till den källa som ger mig mest kraft. Precis innan jag gick in och satt och väntade på min tur tog jag en "tumvers" - jag slog upp bibeln helt improviserat - och hamnade då i Ordspråksboken kap. 3:1-7. Det betydde mycket för mig.

Är det jobbigt att vara kändis?
- Jag känner att jag är mig själv, men det svåra kan vara för andra att vara sig själva när de möter en. Kändisskapet kan ge en känsla av utanförskap och ensamhet. Då är det viktigt att man har god kontakt med sin familj och nära vänner, att man har ett liv utanför scenen. Kändisskapet är inget att sträva efter om man inte verkligen brinner för det man gör. Förhoppningsvis blir man ihågkommen för någonting bra och positivt där man får dela musikglädje med andra. Vad hjälper det om man vinner hela världen om man förlorar sin själ.

Har du missat mycket som ung på grund av kändisskapet?
- Eftersom jag slutade gymnasiet som 16-åring och började sjunga på heltid så har jag nog missat en hel del, men samtidigt har det gett mig enorma erfarenheter och upplevelser. Det hade jag nog inte annars fått - åtminstone inte inte så tidigt i alla fall. Om det är bra eller dåligt är väldigt individuellt och hur pass mogen man är för det.
Men när man är ung och sugen vill man inte missa en unik chans så man tror att allt kommer att bli jättespännande. Det finns alltid två sidor av myntet. Det är oerhört mycket arbete bakom också.

Hur är det att åka på turné?
- Jag trivs med turnélivet men har börjat tröttna på att jämt hålla på och packa. Ingenting är på ett och samma ställe inom 24 timmar.

Skriver du texter själv?
- På senaste skivan "My show" har jag varit med och skrivit text och musik till ungefär hälften av låtarna.

Hur lång är du?
- 161 cm lång.

Vilken skostorlek har du?
- Jag har storlek 36, men ibland 35.

Varför är du kristen?
- Att vara kristen betyder att man tror på att Jesus är Guds son och att han dog och uppstod för alla människor, så att vi kan få gemenskap med honom nu och i himlen. Det är en gåva som ingen förtjänar men som Gud givit till oss för att han älskar oss. Han har en mening med varje människas liv och jag vet att han hör oss när vi ber. Man måste lära känna honom bara, som med varje relation. Till exempel läsa böcker om kristen tro eller att gå till kyrkan. Jag bad Jesus komma in i mitt hjärta och började följa honom när jag var tretton. Jag följde med på ett kristet skidläger och det har jag aldrig ångrat.

Beskriv dig själv med tre ord.
- Ambitiös, generös och fullt ös!

MARIA HAMMARBERGSju Snabba
Säg en person du beundrar?
Barbra Streisand

Bästa kläddesigner?
Har länge gillat Dolce & Gabbana

Måste korta människor hävda sig mer?
Nej, men man kan ju alltid ha högklackat...

Om du inte var artist?
Då skulle jag ha jobbat inom film eller teater. Eller varit missionär i Afrika.

Känner du kronprinsessan Victoria?
Hon är en oerhört naturlig och sympatisk kvinna som jag sjungit för många gånger. Men jag har pratat mer med hennes föräldrar.

Har du problem med papparazzi-fotografer?
Det känns ju inte helt okej när till exempel Expressen klockan fyra på morgonen står och bankar på vardagsrumsfönstret för att de vill ställa en fråga. Det känns lätt som ett intrång...

Har du något fadderbarn?
Ja, på Haiti genom Hoppets Stjärna.

Mer läsning

Annons