Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cecilia ska upp på Afrikas tak

Annons
GÄVLE

Cecilia Badjie ska snart uppfylla en dröm som hon haftsedan liten. Tre dagar efter julafton åker hon till Tanzaniatillsammans med Göran Kropp, Renata Chlumska och 31 andrapersoner för att bestiga Afrikas högsta berg - Kilimanjaro.

- Hitintills har jag bara bestigit mentala berg, men ingafysiska, säger hon.

Cecilia Badjie (ja, hon är gift med Robinson-deltagarenBuba) kom i kontakt med Renata Chlumska, första svenskanpå Mount Everests topp, då hon var på högskolani Gävle och föreläste om sina äventyr.

Cecilia, som tidigare bara varit intresserad av inomhusklättring,blev så inspirerad att hon ville ta steget fullt ut ochbestiga berg på riktigt.

Höll kontakt via mail

- Sedan har jag hållit mailkontakt med Renataoch Göran så att de inte skulle glömma bort migom de skulle ge sig iväg på en expedition, sägerhon.

Men när så Kilimanjaroprojektet blev klart ochfolk fick chans att anmäla sitt intresse att delta hann Ceciliainte med.

- Platserna tog slut på en förmiddag. Som tur varhoppade två av, så jag fick en reservplats, sägerhon.

Totalt är det 34 personer som ingår i expeditionen.Förutom Kropp och Chlumska består den av mer ellermindre erfarna personer som precis som Cecilia tagit chansen attfå bestiga Afrikas högsta berg tillsammans med Sverigestvå mesta äventyrare.

Ska upp på sju toppar

För Renata Chlumska ingår trippen tillTanzania i projektet Seven Summits som hon satsar på attgenomföra. Det hela går ut på att bestiga dethögsta berget på respektive kontinent och Kilimanjaroär som bekant högst i Afrika.

- Drygt 5 890 meter, säger Cecilia.

5 897 för att vara exakt. Och det är just höjdensom gör Kilimajaro till en utmaning. När man kommerupp så högt tunnas luften ut och kroppen fåri sig mindre syre.

Hur man klarar av det skiljer sig väldigt mycket mellanolika personer.

- En del klarar det galant, andra inte. Men själva klättringenär inte så svår.

Men hur har då Cecilia förberett sig för denhär resan? Från Göran Kropp och Renata Chlumskahar hon fått ett väsentligt råd.

- "Börja röra på er, om ni inte gjort dettidigare".

Men Cecilia var redan vältränad, så det endahon gjort sedan hon fick veta att hon får följa medär att målinrikta träningen mer.

- Dessutom har jag gått in skor och ryggsäck, sägerhon.

Cecilia är den enda Gävlebon som ingår i expeditionen,övriga deltagare kommer från alla Sveriges hörn.Merparten av dem är män.

- Vi är en fem-sex kvinnor inklusive Renata. Sådet här är en killsport, säger hon.

Svårt hitta rätt kläder

Det märkte Cecilia inte minst när det blevdags för henne att köpa utrustning. De flesta kläderoch ryggsäckar görs för att passa manliga kropparoch det lilla som finns i tjejstorlekar är ändåför stort för Cecilia.

- Jag är en 34:a. De här byxorna är alldelesför stora, men det får gå ändå, sägerhon och pekar på sina ben.

Och det kommer det säkert att göra. Klättringenmot Kilimanjaros topp påbörjar gruppen någondag efter nyår och Cecilia är mer än redo föräventyret.

- Ryggsäcken är redan packad, säger hon.

Mer läsning

Annons