Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerinvit till s om mittkoalition

Efter moderaternas misslyckande är det nu centerns tur att försöka bilda en ny landstingsregering. Siktet är inställt på en bred mittenkoalition – där även socialdemokraterna är tänkta att ingå som det klart starkaste partiet.

Annons

Spelet om makten i landstinget i Gävleborg fortsätter. Efter den röd-gröna koalitionens kollaps och moderaternas strandade försök att bilda en ny majoritet har bollen nu hamnat hos centern.

Partiet har bjudit in representanter för socialdemokraterna, miljöpartiet, folkpartiet och kristdemokraterna till ett möte på måndag i nästa vecka där ett nytt fempartisamarbete ska diskuteras.

– Vi ser det som naturligt att vi som mittenparti tar det här initiativet, säger Björn Brink, centerns oppositionsråd.

De fem partierna skulle om de kan enas samla en betryggande majoritet i landstingsfullmäktige. Röstsiffrorna skulle bli 50–25 i mittenkonstellationens fördel.

Björn Brink hoppas att initiativet ska bryta det dödläge som uppstått i majoritetsdiskussionerna. Partierna har varit väldigt bra på att ”slamra i dörrar” och tala om vilka de inte vill samarbeta med, tycker han. Nu är det dags de bekänner färg.

Björn Brink menar att en mittenkoalition är den mest realistiska lösningen i dagsläget. Det är den enda modell som socialdemokraterna kan tänka sig delta i och det väger tungt i sammanhanget. Björn Brink är mån om att skapa en bred blocköverskridande majoritet och det är omöjligt utan socialdemokraternas medverkan, anser han.

Däremot ställs moderaterna, sjukvårdspartiet och vänsterpartiet utanför. Moderaterna och sjukvårdspartiet är så illa sedda av socialdemokraterna och miljöpartiet att det inte är någon idé att försöka få ihop dem, enligt Brink. Vänsterpartiet är helt enkelt för mycket ”vänster” för att platsa.

Sakpolitiskt finns en del skillnader mellan partierna. Socialdemokraterna och de borgerliga står en bra bit ifrån varandra i synen på till exempel den ekonomiska politiken och alternativa driftformer i vården. Varken socialdemokraterna eller miljöpartiet accepterar den budget som oppositionen drev igenom med den politiske vilden Laszlo Gönczis hjälp i landstingsfullmäktige.

Men den typen av meningsskiljaktigheter går att lösa efterhand, tror Björn Brink. Det viktiga är att partierna nu sätter sig ned tillsammans och visar att de verkligen vill ta ansvar för landstingets och medborgarnas bästa.

När kan en lösning vara klar?

– Förhoppningsvis någon gång i början av nästa år, säger Björn Brink.

Centerinviten mottas väl hos de inbjudna partierna.

– Det här låter bra. Vi är beredda att lyssna på vad de har att komma med. Sedan får vi se vad det kan leda till, säger Raimo Pärssinen, socialdemokraternas ordförande i Gävleborg.

Hans Backman, ordförande för folkpartiet i Gävleborg, betonar att det är politikens innehåll som är det väsentliga för hans partis eventuella medverkan.

– Vi är öppna för samarbete med alla partier som är beredda att driva en politik som vi tror på, säger han.

Mer läsning

Annons