Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern på väg att bilda majoritet med S och MP

Landstinget kan vara på väg att få en ny politisk majoritet.
Centern har beslutat att öppna dörren åt vänster och börja förhandla med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om en gemensam koalition.

Annons

Efter drygt en och en halv månad av politiskt dödläge i landstinget i Gävleborg ser det nu ut som en lösning är i sikte.

Centerns distriktsstyrelse och landstingsgrupp har efter mycket funderande beslutat att ta upp förhandlingar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om att bilda en blocköverskridande majoritet.

De tre partierna skulle, om de kan enas, tillsammans få 41 av landstingsfullmäktiges 75 mandat och därmed en stabil röstövervikt.

– Det var inget lätt beslut att ta. Men vi känner att vi nu har provat alla andra möjligheter, det är bara den här kvar, säger Karin Ånöstam, ordförande i Centerns distriktsstyrelse.

Efter den nuvarande röd-gröna majoritetens fall i samband med budgetfullmäktige i december har flera försök gjorts att skapa nya blocköverskridande konstellationer.

Tanken har varit att hela den borgerliga alliansen skulle ingå.

Men detta har avvisats av Socialdemokraterna som kategoriskt vägrat samarbeta med Moderaterna.

Nu tycks Socialdemokraterna få som de vill. Partiets önskan sedan länge är att skapa en ny allians med Centern.

– Centern står inte så långt till höger som Moderaterna. Jag har goda förhoppningar om att vi ska kunna komma överens sakpolitiskt, säger Raimo Pärssinen, ordförande för Socialdemokraterna i Gävleborg.

Det kan ses som politiskt riskabelt för ”lilla” Centern att bryta upp från ”trygga” Alliansen och ge sig i lag med ”stora stygga” Socialdemokraterna. Men Karin Ånöstam vill i stället fokusera på möjligheterna. Centern får en chans till reellt inflytande på landstingspolitiken i ett läge när stora och svåra sparbeslut står för dörren, menar hon.

I den nya konstellationen kommer Socialdemokraterna inte tillåtas att bli dominerande.

– Nej, vi har redan gjort upp om att vi ska vara tre jämbördiga parter, säger Karin Ånöstam.

Centerns ställningstagande får kritik från Moderaterna.

– Det är bara att beklaga att de hellre vill vara ett stödparti för Socialdemokraterna än driva en borgerlig politik tillsammans med oss, säger Patrik Stenvard, oppositionsråd i landstinget.

De tre partierna siktar på att ha förhandlat klart före den 24 februari då landstingsfullmäktige samlas nästa gång och kan välja en ny majoritet.

Mer läsning

Annons