Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Charkkungen och hans personal

/

Annons

Sven O Gustafsson var en driftig charkuterist som år 1920, strax efter första världskriget, startade en egen liten slakteributik på Norra Köpmangatan 15 tvärs över gatan från där restaurang Greken i dag håller till. Affärerna gick bra, den enskilda firman blev aktiebolag och redan 1930 köpte Gustafsson en egen fastighet för rörelsen.

Den låg på Norra Kopparslagargatan 13 där det i dag finns en bostadsfastighet mittemot möbelbutiken Två plan. Där installerade Gustafsson moderna maskiner som snabbt och hygienskt tog hand om djurkropparna som hämtades från slakteriet i Valbo, och där inredde han en butik som var ren och ljus, nästan klinisk. Gävleborna uppskattade sånt, det var lätt att åka på matförgiftning i dessa tider då kylskåp ännu var en lyxvara som vanligt folk bara kunde drömma om.

Affärerna gick så lysande att Gustafsson redan samma år öppnade en filial i Dalapalatset (som 1937 flyttades till Brynäsgatan 8). Dessutom sålde han stora partier kött och charkvaror till sjukhus, regementen och restauranger.

Ja, Sven O Gustafsson var verkligen charkuterikung av Gävle. Men allt har ett slut, och när han en dag på 1950-talet (?) ringde efter en fotograf för att ta en bild på hela personalen på innergården där på Kopparslagargatan kan man kanske ana att storhetstiden är på väg att ta slut. Byggnaderna är ganska slitna och Sven O själv (nummer 3) ser kanske en aning gammal och trött ut.

Men personalen ser ren och fräsch ut, sånt tummade inte direktör Gustafsson någonsin på. Charkuteristernas overaller kunde inte vara vitare och slätare, och över huvud taget får man väl säga att allihop ger ett snyggt och förtroendeingivande intryck.

Frågan är bara vilka de var, de som radade upp sig framför kameran.

Vi har några namn tack vare Rolf Karlsson som lämnat in bilden, men de flesta är okända.

Så här mycket tror vi oss veta:

3. Sven O Gustafsson själv.

4. Borgström med okänt förnamn.

9. Öhrn med okänt förnamn.

13. Henrik Swedlund.

15. Gösta Hedlöf.

17. Mark Pettersson.

21. Torsten Norén.

22. Harry Karlsson.

Dessutom tror Rolf Karlsson att nummer 19 eller 20 är Åke Norén, som senare skulle starta eget på Muréngatan.

Fler namn? Ring mig.

Mer läsning

Annons