Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chef för barnsjukvård hoppar av

/

Det blev en kort tid på posten som barnsjukvårdens chef. Redan efter ett halvår kastar Mikael Ressem in handduken.

- Jag har inte den tid och den energi som krävs i det här uppdraget, säger han.

Annons

Efter lång tid med turbulens, chefsbyten och internt missnöje inom barn- och ungdomssjukvården i Gävleborg hoppades landstinget att Mikael Ressem var mannen att skapa stabilitet.
Den 31-årige ambulanssjuksköterskan från Gävle tog över ledningen för verksamheten i februari, först som tillförordnad verksamhetschef, sedan som ordinarie.
Nu hoppar han av.
- Det är av privata skäl, säger han och förklarar att den familje- och livssituation som han har inte medger att han lägger ned den tid och kraft som krävs för att klara det här chefsuppdraget på ett bra sätt.
- Jag vill prioritera min familj, säger han.
Mikael Ressem har varit omstridd. Redan vid tillsättningen ifrågasattes det från personalhåll om han var rätt man för jobbbet. Ressem hade haft flera chefsuppdrag inom landstinget men saknade yrkeserfarenhet från barnsjukvården. Läkarfacket förordade en annan kandidat, en välmeriterad läkare.
Divisionschefens beslut att ändå välja Mikael Ressem har ifrågasatts, även på politisk nivå. Under Ressems chefstid har oron fortsatt på kliniken och flera läkare har slutat eller tagit tjänstledigt. Resultatet har bland annat blivit en besvärande läkarbrist som kliniken nu måste lösa. Det kräver chefsinsatser av en omfattning som Mikael Ressem känner att han inte mäktar med.
- Det här chefsuppdraget är ett av de tuffaste i landstinget just nu, säger han.
Mikael Ressem ersätts tills vidare av Margreth Rosenberg som blir tillförordnad verksamhetschef. Hon är sedan tidigare verksamhetschef för Rehab Gävleborg.
Mikael Ressem blir kvar i landstingets organisation men vad han ska syssla med hädanefter är ännu inte bestämt.

Fotnot: Barn- och ungdomssjukvården i Gävleborg är en länsklinik med verksamhet i Gävle, Bollnäs och Hudiksvall och har 220 anställda och en budget på 250 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons