Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefskomet tar över barnsjukvården

/
  • Barnsjukvårdens nye chef Mikael Ressem har ifrågasatts av läkarfacket. Men han tänker visa att han är rätt man för jobbet trots avsaknad av specialistkompetens.
  • – Jag är inte rädd att ta svåra diskussioner. Folk har rätt att få raka tydliga svar, även om svaren inte alltid är de önskade, säger Mikael Ressem.

Han är ambulanssjuksköterskan som gjort en kometartad chefskarriär i landstinget. Som 31-åring tar Mikael Ressem över ledningen för hela barn- och ungdomssjukvården i Gävleborg.

Annons

Han utlovar ett tydligt ledarskap.

– Jag duckar inte för svåra diskussioner, säger han.

Det har på senare år stormat en hel del kring landstingets barn- och ungdomssjukvård. Sviktande ekonomi har tvingat fram nedskärningar som blivit hårt kritiserade av personalen. Osäkerhet kring om landstinget ska behålla sina vårdavdelningar i både Gävle och Hudiksvall eller om en centralisering ska ske har skapat oro.

Kulmen på turbulensen nåddes i höstas när verksamhetschefen Janet Kling hoppade av.

Nu kliver Mikael Ressem in på arenan. En ambitiös ung man som på några få år gått från att vara ”vanlig” ambulanssjuksköterska i Gävle till att bli chef för länets barn- och ungdomssjukvård, en verksamhet med 220 anställda och en budget på 250 miljoner kronor.

– Det är ett stort steg. Men jag känner att jag är redo för den här utmaningen. Det ska bli väldigt spännande, säger han.

Mikael Ressem utstrålar en blandning av självsäkerhet och ödmjukhet. Han är väl medveten om att han inte har någon bakgrund inom barn- och ungdomssjukvården.

Men han räknar med att kunna kompensera detta med ledarkompetens och med en uttalad vilja att lyssna på och ta hjälp av medarbetarna.

– Jag vill vara synlig ute i verksamheten och föra dialog. Jag är inte rädd att ta svåra diskussioner. Folk har rätt att få raka, tydliga svar, även om svaren inte alltid är de önskade, säger han.

Mikaels Ressems avsaknad av medicinsk specialistkompetens har påtalats av de fackliga organisationerna. Särskilt läkarfacket var i samband med chefsrekryteringen tydligt med att man förordade en annan kandidat, en läkare.

En tuff start på det nya jobbet, kan det tyckas. Men Mikael Ressem känner ingen tveksamhet.

– Nu har jag fått förtroendet av min chef att leda den här verksamheten. Då ska jag göra det. Jag känner mig trygg i att hon gjort ett bra val. Det får bli min uppgift att visa att hon gjorde rätt, säger han.

Mikael Ressem är född och uppväxt i Gävle. Efter vårdgymnasiet började han arbeta som undersköterska men drogs alltmer till ambulanssjukvården. Han vidareutbildade sig till ambulanssjukvårdare och så småningom till ambulanssjuksköterska.

2001-2010 arbetade han vid ambulansen i Gävle. 2008 blev han vårdenhetschef för verksamheten. Åren i ambulans gav honom en bra grund att stå på i hans nya ledarroll, tycker han.

– Det finns paralleller mellan att jobba i ambulans och att vara chef. Man är ensam om att lösa komplicerade problem och fatta beslut som man sedan ska stå för, säger han.

Under tiden som ambulanschef var Mikael Ressem med om att styra upp en verksamhet som länge gått back. Ett tufft jobb som gav resultat men som också skapade oro på arbetsplatsen. Mikael blev inte populär i alla läger. Efterhand kände han att han hade gjort sitt på ambulansen och att det var dags att gå vidare. I fjol öppnade sig möjligheten att flytta över till barn- och ungdomssjukvården. Han fick en tjänst som vårdenhetschef för barnmottagningarna i Hälsingland. Ett halvår senare utsågs han till tillförordnad verksamhetschef för hela länets verksamhet. Efter en rekrytering blev han i april i år ordinarie verksamhetschef.

Han tycker att barn- och ungdomssjukvården fungerar bra i dag men att det också finns saker att förbättra. Framförallt vill han se mer av samarbete mellan enheterna i Gävle och Hälsingland. Verksamheten skulle vinna på att att man hjälpte varandra mer och hade mer av gemensamma rutiner, tycker han.

Han vill också satsa på en utbyggnad av öppenvården. Fler patienter skulle kunna få behandling utan att behöva läggas in på sjukhus.

– Barn ska inte ligga på sjukhus om de inte måste, säger han.

Krav har rests på att omfördela vårdplatserna i länet och flytta resurser från Gävle till Hudiksvall. Men någon sådan förändring är inte aktuell, slår Mikael Ressem fast.

När det gäller en eventuell framtida sammanslagning av länets barnavdelningar och en koncentration till Gävle kan Mikael Ressem inte ge några svar.

– Det är inte en fråga som jag äger utan det är en politisk fråga. Jag lägger ingen energi på den just nu. Vi jobbar helt efter de förutsättningar som gäller i dag.

Mer läsning

Annons