Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockbesked för de anställda i Gävle

/
  • Monica Örnmark och Karin Westergren har tillsammans 67 års erfarenhet som larmoperatörer.Den 31 maj nästa år står de utan jobb.
  • Karin Westergren förlorar jobbet, efter 31 år som larmoperatör hos SOS Alarm.

På ett möte i måndags fick de anställda på SOS Alarm i Gävle beskedet att centralen skulle läggas ner.

– Det blev alldeles tyst. Jag tror inte att någon ens tänkt tanken att de skulle stänga i Gävle, säger Monica Örnmark, med 36 år som larmoperatör.

Annons

Att det skulle bli förändringar i företaget var något som de flesta hade väntat sig, men beslutet att lägga ner kom som en chock. De anställda sjuksköterskorna och undersköterskorna har chans att få jobb på andra centraler, men för larmoperatörerna finns det bara en enda tjänst ledig, som operatör i Malmö.

– Den tänker jag inte söka, säger Monica Örnmark.

Larmcentralen i Gävle har många ambulansdirigeringar och befarar att värdefull lokalkännedom går förlorad när centralen läggs ner.

– Vi känner en viss oro för att det kommer att påverka tredje man, säger Karin Westergren, som har jobbat som larmoperatör i 31 år.

Den nya tekniken gör det möjligt att dirigera utryckningar på distans. Det görs redan i Gävle när inkommande samtal från andra regioner tas om hand på centralen. Men då har operatörerna i Gävle möjlighet att få assistans av personal från den larmcentral som ligger närmare den aktuella platsen.

– Tekniken fungerar, men vi är oroliga för att det tar längre tid, säger Monica Örnmark.

Om SOS Alarm kan erbjuda något utöver kollektivavtalets trygghetsstöd för de anställda har de inte fått några besked om. Det de anställda vet är att centralen ska läggas ner den 31 maj nästa år och att de flesta blir av med sina jobb.

– Nu ska vi göra ett bra jobb fram tills dess. Det vill alla göra, säger Monica Örnmark.

– Men det här är riktigt tråkigt, för hela länet, att centralen försvinner.

Vi känner en viss oro för att det kommer att påverka tredje man.

Karin Westergren

larmoperatör SOS Alarm

Mer läsning

Annons