Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Citykirurgen får nobben av landstinget

/
  • Citykirurgens ansvarige läkare Kjell-Åke Malmberg går i pension vid årsskiftet.

Allt talar för att privata Citykirurgen i Gävle läggs ner. Landstinget tänker inte engagera sig för att rädda verksamheten.

Annons

Citykirurgen har funnits i 25 år och tar emot patienter för olika typer av polikliniska operationer, exempelvis hudförändringar, tåoperationer, åderbråck och steriliseringar.

Som GD tidgare berättat går ansvarige läkaren Kjell-Åke Malmberg i pension kommande årsskifte. Han har försökt sälja företaget men inte lyckats. Han vädjar nu i ett brev till ledande landstingspolitiker att landstinget i Gävleborg ska gå in och rädda verksamheten.

Landstinget har tidigare haft ett vårdavtal med Citykirurgen, men det har upphört. De fem miljoner kronor landstinget årligen satsat på Citykirurgen ska hädanefter gå till den landstingsdrivna sjukvården i stället.

Kjell-Åke Malmberg tror dock inte att landstinget klarar av den ökade arbetsbörda som en nedläggning av Citykirurgen innebär. Framförallt ser han problem för hudkliniken att ta hand om alla patienter med födelsemärken och andra hudförändringar. Citykirurgen har utfört cirka 2400 sådana ingrepp per år. Det är viktigt att dessa patienter inte får vänta för länge, betonar Malmberg. I 30-50 av fallen hittas malignt melanom, elakartad hudcancer.

Kjell-Åke Malmberg menar att Citykirurgen är en liten, välfungerande enhet som lämpar sig perfekt för polikliniska operationer. Därför tycker han att landstinget bör se till att verksamheten kan leva vidare i någon form. Hans förslag är att en upphandling görs. Enligt Kjell-Åke Malmberg har Carema, som driver tre hälsocentraler i Gävle, visat intresse för att driva Citykirurgen om man får ett avtal med landstinget.

Men landstingsledningen säger nej. Citykirurgen behövs inte, anser man.

– Vi har kapacitet att klara de här patienterna inom vår egen vårdorganisation. Det är i alla fall vad våra tjänstemän säger och det litar jag på, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Hannah-Karin Linck, C.

De fyra borgerliga oppositionspartierna – Moderaterna, Folkpartiet, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna – är av annan åsikt. Partierna har själva föreslagit en upphandling av Citykirurgen och står fast vid det.

– Brevet från Citykirurgen stärker oss i vår uppfattning att verksamheten behövs. Den här typen av operationer lämpar sig väldigt väl att göras utanför sjukhusen, säger Patrik Stenvard, Moderaternas oppositionsråd.

Mer läsning

Annons