Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Citykirurgens patienter flyttas till landstinget

/
  • Kjell-Åke Malmberg har vid sidan av avtalet med landstinget en etableringsrätt som ger honom möjlighet att  fortsätta arbeta som privatläkare. Det kommer han att göra året ut då han går i pension.

Verksamheten vid privata Citykirurgen i Gävle halveras vid halvårsskiftet. Avtalet med landstinget upphör och en stor del av patienterna hänvisas till den offentliga vården.

Annons

Citykirurgen tar emot patienter för olika typer av polikliniska operationer, till exempel hudtumörer, födelsemärken, åderbråck och fettknölar. I fjol opererades 3 846 patienter vid kliniken.

Kliniken finansieras till hälften av ett vårdavtal som den har med landstinget i Gävleborg. Vid halvårsskiftet går det ut. Någon förlängning är inte aktuell eftersom läkaren Kjell Åke Malmberg som driver Citykirurgen närmar sig pension.

En stor del av klinikens verksamhet upphör därmed. De drygt fem miljoner kronor som landstinget köpt vård för hos Citykirurgen förs över till landstingets egen operationsverksamhet.

Patienterna ska hädanefter tas om hand inom landstinget. Det ska inte innebära några försämringar, enligt Kjell Norman, chef för landstingets operationsdivision.

– Vi räknar med att klara att ta över den här patientstocken utan att väntetiderna ska öka. Vi har kortat våra köer så mycket på senaste tiden, säger han.

Kjell-Åke Malmberg har vid sidan av avtalet med landstinget en etableringsrätt som ger honom möjlighet att fortsätta arbeta som privatläkare.

Det kommer han att göra året ut då han går i pension. Verksamheten blir dock begränsad.

– Vi kommer att prioritera hudfall eftersom landstinget har svårt att kunna ta hand om alla de patienterna i sin egen organisation, säger han.

Kjell-Åke Malmberg har försökt sälja sin etablering.

Men hittills har ingen nappat. Lyckas han inte sälja läggs Citykirurgen sannolikt ner vid årsskiftet.

Mer läsning

Annons