Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Curling - fia med knuff på is

/
  • Glid. Det gäller att glida framåt och skjuta iväg stenen utan att ramla. Curlingisen är hal och det är svårt att hålla balansen. Sopkvasten är ett bra stöd.

SPORTLOVSDAX
Nybörjare i curling är som Bambi på hal is. Men CK Granits klubbchef, Leif Eriksson, försäkrar att det inte finns några stilpoäng i den här sporten och det är väl tur det.

Annons
Redan nu är intresset för sporten så stort att alla inte får plats i hallen. Värre blir det nog nästa år efter curling-VM i Gavlerinken i april.
Lina Enander ska test curling för första gången. Eftersom hon är högerhänt får hon låna en glidsula att sätta på vänster fot.
- Promenera inte utan ha iskontakt med glidsulan, instruerar Leif.
Lina får börja med att glida runt på banan med kvasten som stöd. Hon puttar på med ena foten och glider på den andra.
De som sett curling på teve vet att curlingspelarna använder kvasten att sopa med men den är lika mycket ett balansredskap.
Det är dags för steg två. Lina placerar ena foten i ett startblock eller hack som curlingspelarna kallar det. Hon får öva på att skjuta ifrån och glida fram över isen fortfarande med kvasten framför sig som stöd. Ena benet ska vara mer eller mindre rakt bakåt. Det visar sig lättare sagt än gjort.
- Det är ostadigt och halt, tycker Lina.
Men Lina är läraktig och får till ett hyfsat glid efter en stund. Dags för stenen. Leif berättar att stenen väger 19 kilo. Någon atlet behöver man inte vara trots tyngden. Stenen ska glida efter isen, inte lyftas och absolut inte kastas.

Curlingklubbarna är rädda om sina stenar. De stenar som CK Granit använder är granitstenar från Skottland och varje sten kostar ungefär 4 000 kronor. Dessutom kan folk skadas av att få stenar på sig, därför måste det alltid finns ledare med när nybörjare ska tränas.
För att stenen ska bli godkänd måste den glida över nästan hela banan vilket är ungefär 30 meter. Isen är lite knottrig för att stenen ska glida lättare men knottrorna gör också att stenen inte går rakt fram utan skruvar sig eller curlar som det heter på curlingspråk, Hur mycket eller lite stenen curlar är olika från banan till bana. Ett curlinglag består av fyra personer och den som är lagledare eller skipper måste kunna "läsa" isen för att veta i vilken riktning stenen ska skickas iväg.
- Balans och teknik är viktigt och det är viktigt att lära sig rätt från början, berättar Leif.

Varje spelare har två stenar och spelet går ut på att sätta så många som möjligt i boet. Motståndarna ska försöka slå bort de stenar som ligger bäst till och försöka få in sina i stället.
- Det är som Fia med knuff ungefär. Mycket taktik. Reglerna är desamma som i boule, säger Leif.
Det vanligaste nybörjarfelet är att stenen skickas iväg för hårt men då går stenen för långt. Rörelsen ska vara mjuk. Lina lyckas riktigt bra. Hon får iväg stenen nästan 30 meter. Hade någon stått beredd med en kvast hade den gått ända in i boet.
- Vet ni varför de skriker i curling, frågar Leif.
- Jo, det är för att den som har kvasten ska sopa hårdare. Hårdare sopning ger en rakare linje och stenen glider längre.
Sopandets friktion gör att stenen kan glida mellan två och fem meter extra.
Intresset för curling har ökat rejält i Gävle. 1997 hade CK Granit 60 medlemmar men efter OS 1998 sökte sig fler och fler till klubben och nu är medlemsantalet uppe i 250. Eftersom det inte handlar om fysik utan mer smidighet och taktik är medlemmarna i mycket varierande åldrar, allt från nio år till 84. Dessutom har klubben ofta besök av företag och skolor.
- Alla får inte plats så vi kan inte ha någon nybörjarkurs i vår. Vi måste ha tider för tävlingar också, berättar Leif.

Men klubben har sportlovsöppet två tider på onsdag förmiddag för de som vill prova på. Skolbarn från nio år och uppåt är välkomna. De barn som provar hinner knappast träna sig i VM-form till nästa år. Något VM blir det inte heller för Lina. Inte än i alla fall. Lite mer träning behövs.
- Det är kul men svårare än man tror, summerar hon sitt första träningspass.

Moniqa Swälas
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons