Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Då började lejonet att morra

/
  • Den sövda lejonhannen får hjälp av veterinären Richard och Daniel. I den gula behållaren finns vatten som de sprejade över lejonet för att skydda mot värmen.
  • Richard visar upp den kraftiga snaran.

Jag fick ett telefonsamtal häromdagen. Någon hade sett ett lejon med en snara runt halsen. Jag skyndade mig ut med bilen och körde efter vägbeskrivningen.

Annons

När jag kom fram hittade jag en ung hanne, ungefär tre år gammal. Jag såg en snara av stålvajer runt halsen och att lejonet hade sår runt halsen. Jag ringde Richard som är veterinär.

Richard sköt lejonet med en injektion i rumpan och efter några minuter sov lejonet djupt. Vi tog bort snaran som skurit in ungefär fem centimeter i köttet runt halsen. Skadan har uppkommit när lejonet fastnat i snaran och försöker slita sig loss från trädet som den var fäst i.

Vi var glada åt att varken strupen eller några viktiga ådror var skadade. Sedan friserade vi manen så att den inte skulle lägga sig i det läkande såret. Vi tvättade och behandlade såret med antibiotika och ett medel som håller flugorna borta. Lejonet fick också en penicillinspruta. När behandlingen av lejonets skada var klar tog vi de normala proverna vi alltid tar när vi har sövt ett lejon: Bland annat olika kroppsmått, blodprov, hårprov och foton av tänder.

Framförallt i västra delarna av Serengeti är tjuvjakt vanligt och folket i näraliggande byar tar sig in och sätter upp tusentals stålvajersnaror. Vajern tar de inifrån använda bildäck. De är inte ute efter att fånga lejon utan andra djur som zebror, gnuer och andra matdjur. Men självklart fastnar allt som går in i snaran.

Det är inte första gången jag ser ett lejon med snara och jag har även sett en del zebror med snara. Att jag inte sett så många gnuer med snara kan bero på att de inte är starka nog att slita sig loss utan dör på plats. En gång såg jag en ung elefant som hade fått sin snabel avskuren av en snara.

Men det värsta fallet jag sett var en hyena vars snara skurit så djupt in i halsen att strupen var öppen. När hyenan försökte dricka rann vattnet bara ut genom halsen igen. Vi var förstås tvungna att avliva henne. Det sätts upp så mycket snaror att tjuvjägarna inte ens klarar av att vittja alla i tid. Många djur dör och ruttnar på plats eller blir uppätna av asätare.

Efter att lejonet hade sovit en timme var det dags att väcka honom. Vi gav lejonet motgift. Efter sprutan tog vi tag i varsin ände av lejonet för att lyfta tillbaka det in i busken där det legat för att undvika flugorna.

Det är inte lätt att lyfta ett sovande lejon på nära 200 kilo. När vi lyfte började lejonet att morra. Motgiftet hade verkat snabbare än normalt. Vi släppte honom och han lyfte genast på huvudet och tittade sig omkring.

Vi tog oss snabbt tillbaka till bilarna och lejonet reste sig och gick själv in i busken. Jag stannade med honom tills drogerna hade slutat verka helt och hållet och lejonet kunde försvara sig själv mot eventuella faror som elefanter, hyenor eller andra lejon.

Föutom såret runt halsen var det ett friskt och välgött lejon som vi just behandlat och vi känner oss övertygade om att såret kommer att läka fint. Förhoppningsvis kommer han att leva i många år till på Serengetis savann.

Daniel Rosengren

Mer läsning

Annons