Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagen man skjuter in i almanackan

Annons

Trodde du att ett år består av 365 dagar så trodde du fel. I själva verket tar det 365,2422 dagar för jorden att ta sig runt solen. Skulle vi inte styra upp det med en extra dag vart fjärde år skulle årstiderna så småningom förskjutas.
Men det hade onekligen varit lättare om året var 365,25 dagar. Nu är det inte så och därför måste skottdagen plockas bort ibland för att det inte ska bli några förskjutningar. Vid årtal som är jämnt delbara med 100 men inte med 400 tas därför skottdagen bort.
Varför ligger då skottdagen den sista februari och inte i början eller slutet av året? Det beror troligen på den romerska kalendern som började med månaden mars. Men var skottdagen har placerats och när den infallit har varierat beroende på vilken kalender som använts.

I Sverige räknades den 24 februari som skottdagen fram till 1999 men efter beslut i EU och Namnlängdskommittén är det den 29 februari som är den officiella skottdagen sedan år 2000.
Varför det heter just skottdag beror på att ordet skott betyder något som skjuts in.
Skottdagen innebär i praktiken att det är en dag längre till marslönen, att det är en extra skol-/arbetsdag, att det tar en dag längre att fylla år, de som är födda den 29 februari äntligen får fira sin födelsedag på rätt dag, att det tar en dag till innan det blir sommartid, att du betalar mer i ränta och så vidare. Positivt för en del, negativt för andra med andra ord.
Moniqa Swälas

Mer läsning

Annons