Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Dags att lägga ner!”

/

Det är dags att lägga ner. Det tycker Birgittha Bjerkén, m, om Gävles samarbete med ­Buffalo City. Hon är en av få som protesterat mot projekten. – Det här ger inte Gävleborna något.

Annons

Vid flera tillfällen har moderaten Birgittha Bjerkén skrivit interpellationer till fullmäktige. Hon har begärt ordentliga redovisningar av projekten men det hon fått är muntliga genomgångar.

– Vad får vi tillbaka? Att de som åker dit skapar relationer och får erfarenheter ger inte Gävleborna något.

Birgittha Bjerkén ifrågasätter om en kommun överhuvudtaget ska ägna sig åt biståndsprojekt. Hon ställer sig också frågan vad det kostar Gävle kommun i till exempel traktamenten.

Ungefär 100 politiker och tjänstemän har under de tio år som gått besökt Buffalo City i Sydafrika. Några har åkt vid flera tillfällen, andra har bara åkt en gång. Vid flera tillfällen har en större delegation åkt.

– Har vi en så stor stab med högt anställda att vi kan avvara dem? I så fall är de nog för många.

Birgittha Bjerkén undrar vad Gävleborna har för nytta av de erfarenheter som politikerna och tjänstemännen får genom sina resor.

– Översvämningsprojekt till exempel. Hur ofta har vi översvämning i Gävle? Och vad har Gavlegårdarna där att göra. De är inget byggbolag. I Buffalo City byts politiker och tjänstemän ut hela tiden. Det finns ingen kontinuitet. Det betyder att de får börja från ruta ett varje gång.

När det gäller det kommunala arbetet förstår inte Birgittha Bjerkén varför Gävle kommun vänder sig till Sydafrika när det finns jämförbara kommuner i Sverige som Gävle kan dra nytta av.

– Varför inte ha utbyte om utflyttning, industrinedläggning och utbildning?

2011 sa moderaterna stopp till fortsatt samarbete men blev nedröstade. Birgittha Bjerkén vill ha en skriftlig utvärdering av projekt för projekt.

Utvärderingen tycker hon ska läggas upp på kommunens hemsida så alla kommuninnevånare kan ta del av den.

– Man ska vara rädd om skattepengarna. Vi har begränsade resurser och jag tror att de behövs i Gävle kommun. Man får säga nej till biståndspengar.

Mer läsning

Annons