Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att tänka som kineserna

Efter tre dagar luktar fisk och gäster illa. Det är ett talesätt som kineserna har.

Annons

Det skrivs förmodligen med ett endaste vackert skrivtecken och det ska jag leta upp och bränna in i min husfasad på landet och när mina gäster frågar vad det betyder kan jag svara sanningsenligt och samtidigt upplysa om något viktigt.

Jag köpte inte det här sommarhuset där jag i detta skrivande ögonblick ser hur solen sänker sig i Mälaren, för att nära, kära och ytliga bekanta ska ha någonstans att vara på somrarna! Någonstans blev det ett missförstånd därom. Det första folk sa när jag berättade att jag blivit med ett somrigt härligt ställe var; Åh då kommer vi! Jag kan ärligt säga att jag vill inget hellre än att mina nära och kära ska hälsa på, njuta, sola, bada, grilla, ockupera gäststugan, ligga i mina solstolar, spela kubb och dricka rosé hela nätterna. Jag vill dock inte att de ska stanna hela jäkla semestern, oftast hela min semester för efter vistelsen hos mig fortsätter de väl till någon annan, jag hade inte tänkt att semester skulle vara kökstjänst från morgon till kväll. Frukost lunch, middag, mellanmål, fika av olika slag och ett planerat förlustelseprogram. Jag vill inte planera utflykter och aktiviteter. Det är inget pensionat jag dragit i gång!

Nu kan man ju fråga sig vad jag har för ohängda vänner? De är inte ohängda. Det finns de som är alldeles perfekta gäster som hjälper till, fixar, grejar och pysslar och tar med sig än det ena än det andra som de verkligen inte behövde och som aldrig stannar längre än till fjärde dagen. Jag älskar dem. Men några i min närhet som under hela året i övrigt beter sig som fullkomligt normala människor förvandlas under sommarmånaderna till sommarsnyltare! Sommarsnyltarna är människor jag älskar under all övrig tid på året utom den femte, sjätte och sjunde dagen, eller i värsta fall flera, under deras vistelse hos mig.

Jag tror att vi behöver tydliga regler, åtminstone riktlinjer. Den första bör bara; tänk som en kines. En annan viktig sak är att den dag gästerna åker hem, vidare och bort så bör de åka innan lunch, annars går hela den dagen också och jag ska panikslagen försöka hitta på ännu en smarrig lunch. Har jag sagt att jag inte finner något som helst nöje i matlagning? När du nu läser det här och tänker att jag är ett asocialt missfoster, titta gärna upp en kort stund från tidningen och se dig omkring. Svägerskan, svärmor, kusiner, gamla kompisar och deras barn, de är i din sommarstuga, ni är på två veckors charter som på papperet var en så bra idé, de lever om i förtältet till husvagnen, de drar in gräs och grus.

Var det så här du drömde att semestern skulle bli när du stressade dig till hjärtflimmer veckorna innan ledigheten? Nej, naturligtvis inte. Vi behöver tydliga och vedertagna riktlinjer. Sprid den asiatiska visdomen. Det kan vara bra att tänka på att man som gäst inte är förbjuden att hjälpa till att fixa mat, att man gärna får ta ansvar för sina egna barn under besöket (jag förväntas t ex ha flytvästar till alla åldrar och storlekar – det är väl så på vanliga pensionat), bär gärna en bräda eller så om till exempel ett altanbygge sammanfaller med besöket. Alltså oss emellan, jag kan tycka att kineserna överdriver lite i sitt talesätt om fisken och gästen. Jag tycker nog att en svag odör kan anas redan efter andra dagen…

Titti Schultz

Mer läsning

Annons