Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt? Nej, en normal sommar

/

Riksbanken kommer med nya sedlar. På 50-lappen porträtteras Evert Taube, bilden tagen av Bengt Adin.

Annons

På originalbilden har Evert ingen basker det har han däremot på sedeln. Tänk vilket liv det blir om vi förfalskar en sedel. Riksbanken förfalskar bilder utan vidare. Men det är väl bara att trycka upp en extra bunt för att slanta av böterna.

Om vi rånar en bank blir det fängelse, när bankerna rånar oss får dom bonusar.

Hårt liv sjömanslivet.

En riktigt vacker segelbåt är till salu. Itaka i mahogny och teak. Hon seglades av kaffefamiljen Engwall när det begav sig. Hoppas att den kan komma tillbaka till Gävle.

Apropå teak. Jag har en liten bit teak som Snickar-Leffe, som är en hyvelns kille, hyvlat till åt mig två gånger. Jag mätte fel första gången. Nu blev det fel igen så jag måste be honom att gör en tredje hyvling, risken är förstås att jag själv åker på en avhyvling.

Hamnkapten Lollo tyckte att min upphängning av båten i skjulet var klen. Spindeln hade gjort det här bättre, tyckte han.

– Du vet, jag har skaffat ny förstärkare till Skjulbandet så det kommer att svänga rejält här nere på varvet när vi övar i vinter. Hela varvet kommer att vibrera. Så det är bäst vi spänner upp båten ordentligt med riktiga spännband, säger Lollo.

Lollo kallar medlemmarna i bandet för skarvar.

– Nu ska vi koppla in Lill-Skarven i förstärkaren så nu kommer det att låta, fortsätter Lollo.

Lill-Skarven har fått spela utan sladdar till mikrofon och instrument tidigare men nu kommer även han att höras. Det blir väl till att köpa hörselkåpor.

Apropå skarvarna så har dom dödat Båkharn helt nu, inte ens båken står upp.

Nästan alla klagar på den här sommaren. Juni var kass men sedan har det nog varit en helt normal svensk sommar. Jag tror att vi reser till varma soliga länder så ofta numera så att vi tror att det ska vara lika fint väder här som det är där.

Vi bor på ett ställe som får ta emot lågtrycken från Atlanten. Inget att göra åt. Var fjärde dag bildas ett lågtryck borta vid Sargassohavet. Där möts den kalla Labradorströmmen och den varma Golfströmmen. Lågtrycket rör sig österut över Atlanten. Trycks upp i en nordlig bana och gasas på av Azoriska högtrycket. Sedan in över Brittiska öarna.

”Ett lågtryck över Brittiska öarna rör sig in över Skandinavien” har ni säkert hört på sjörapporten på radion.

Så är det och så kommer det att förbli. Får vi hoppas. Därför har vi sjöar, älvar, gröna skogar och fält. Gott om bra vatten, svamp och bär i överflöd i skogen och så vidare.

Många av länderna kring Medelhavet är ju helt uppbrända av solen som vi längtar efter. Vissa av de varma länderna vi reser till är ju också gröna men då har ju de sina regnperioder i stället men då är inte vi där. Nåt att tänka på.

Panta rei

Lasse Halvarsson

Mer läsning

Annons