Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför dog Folkets Hus

/
  • Åke Bengtsson och föreståndare Per Schönnings tar emot folkparksforums pris Årets folkpark. Det är 1997 och ännu glada dagar.
  • Per Schönnings, Gävle Folkets Hus, och Håkan Bengtsson, Sandvikens Folkets Hus, provsitter bänkarna de importerat från Kina till cityfesten, just uppackade ur containern.
  • Saneringarna av gasklockeområdet tar tid och kostar pengar.
  • Estraden flyttar till Gasklockorna. Östen med Resten och Per Schönnings verkar nöjda med planerna.
  • Amerikanska Deftones blir inte glada av arrangörsmissen på Getaway Rock 2010 då de blir utan mat.
  • Gävle kommun härsknar till då de inte fick del av inkomsten då Estraden hyrde ut Gasklockorna. Estraden hyr inte ut – de lånar ut område och lokaler.
  • Folkets Husföreningen säljere sitt hus för att betala skulderna. Det räcker inte och slutet är nära.
  • Slutet: både Folkets Husföreningen och Estraden försätts i konkurs.
  • Gasklockorna blir aldrig det öppna kulturcentrum tanken var från början.

Folkets Hus och Estraden har gått i konkurs. Otänkbart för bara några år sedan. GD reder ut varför.

Annons

1. Folkparken i Sätra blomstrade

Den 11 oktober 1997 utses folkparken i Sätra till årets folkpark av riksorganisationen Folkets hus och parker. Det är en tagen folkparkschef som tar emot utmärkelsen i samband med en middag i just folkparken, som då hette Estraden.

– Jag blev så överumplad. Jag började nästan gråta, sa Per Schönnings till GD.

Bara ett år tidigare hade parken varit i stort sett dödförklarad. Nu hyllas Per Schönnings för att ha satsat verksamheten ur krisen.

Sedan våren är Estraden en del av Folkets hus i Gävle, som ett helägt dotterbolag till föreningen. Per Schönnings är även chef för Folkets hus. Mellan maj och december anordnades 180 arrangemang i folkparken – allt från teater och danser till föreläsningar och boxningsträningar.

2. Gasklockorna skulle bli ny folkpark

Med åren blir det allt färre arrangemang i folkparken. Estraden uppvisar år efter år minusresultat, med några få undantag.

”Vi har nu under ett antal år drivit verksamhet på Folkparken. En verksamhet som successivt minskar, till stor del beroende på ett från hyresvärdens sida eftersatt underhåll”, står det i årsredovisningen för 2007.

Estraden hyr numera även Gasklockorna av Gävle kommun. I ett brev till Kultur & Fritid berättae Per Schönnings om sina visioner att förvandla området till en ny och modern folkpark. Tillsammans med Briggen Gerda ska Atlasområdet bli ett ”kustkulturcentrum”.

3. Per Schönnings blev biten av Kina

Kultur- och fritidschefen Mats Öström gillar idén. Folkteatern Gävleborg hade under 1980-talet återupptäckt Gasklockorna och driver nu en del verksamhet där. Kommunen hade haft svårt att hitta andra hyresgäster. Estraden kommer därför som en räddande ängel som erbjöd sig att hyra hela området och i sin tur hyra ut det till andra.

Halvårsskiftet 2008 lämnar Estraden folkparken i Sätra för att satsa fullt ut på Gasklockorna.

Kort därpå tar Per Schönnings tjänstledigt och börjar jobba heltid med varuimport från Kina åt ett företag som ägs av Folkets hus och parkers centralorganisation. Helena Fröhler blir ny verksamhetsansvarig för Estraden och Folkets hus. Sedan april 2008 driver hon även Strandbaden i Årsunda med sin familj.

4. Konkursen var nära redan 2008

Men det dröjer innan Gasklockorna blir klara, vilket drabbar verksamheten. 2008 blir ett förlustår för Estraden som tvingas upprätta en kontrollbalansräkning. Det visar sig att mer än halva aktieägarkapitalet är förbrukat. Det normala är då en konkurs, men styrelsen väljer att fortsätta och lyckas 2009 återställa det egna kapitalet.

Samtidigt brottas moderföreningen Folkets hus med en allt mer ansträngd ekonomi. Uthyrningsverksamheten i Folkets hus går inte lika bra längre. Den försenade starten i Gasklockorna slår även mot Folkets hus restaurangrörelse som sköter serveringen vid de olika evenemangen. Föreningens köp av Cityfesten 2007 blev en förlustaffär. 2008 slutar med ett minusresultat för föreningen på hela 3,2 miljoner kronor.

5. ”Slutna fester i Gasklockorna”

Under 2009 börjar verksamheten i Gasklockorna komma igång, men det går allt sämre för Folkets hus-föreningen. I slutet av året kommer Per Schönnings tillbaka från sin tjänstledighet och får uppdraget att få ordning på ekonomin.

Samtidigt växer ett missnöje fram med hur Estraden sköter Gasklockeområdet.

– I mina ögon har det inte fungerat särskilt bra. Det blev inget öppet kulturcentrum för Gävleborna. 70 procent av arrangemangen var slutna fester för företag och privatpersoner. Samtidigt förstår jag att det är sådant som drar in pengar, och inte teaterverksamhet, säger Micke Berglund, kommunal verksamhetsutvecklare för Gasklockorna.

6. Världsstjärnorna fick ingen mat

Sommaren 2010 arrangeras för första gången Getaway Rock Festival på Gasklockeområdet. Men arrangören Tomas Jernberg och Per Schönnings blev osams.

Enligt Tomas Jernberg hade de kommit överens om att festivalen skulle få vara på området gratis mot att Folkets hus restaurangrörelse fick servera mat och dryck inomhus och till artisterna. Men i stället ska Per Schönnings ha slagit upp en massiv uteservering som konkurrerade med festivalens egna barer.

När Tomas Jernberg krävde att uteserveringen skulle stängas ska även artisterna ha blivit utan mat. Världsstjärnorna i Deftones blev mycket upprörda, enligt Tomas Jernberg.

7. Kommunen stämde Estraden

Kommunen får reda på att Estraden flera gånger hade hyrt ut Gasklockorna gratis, vilket man menade var ett avtalsbrott. Enligt hyresavtalet skulle kommunen ha del av hyresintäkterna när Gasklockorna hyrdes ut i andra hand.

Via gratisuthyrningen menade kommunen att Estraden dragit in desto mer pengar till Folkets hus restaurangrörelse. Men styrelseordföranden Åke Bengtsson menar att det inte stod något i avtalet om att området inte fick lånas ut gratis.

En långdragen rättstvist drar igång där kommunen ville få Estraden vräkt och ha ersättning.

– Tvisten kostar pengar och vi får ingen riktig arbetsro. Vi har blivit försiktiga med artistbokningar och måste rusta oss för att det värsta kan hända, sa Åke Bengtsson till GD i maj 2011.

8. Folkets hus sålde sitt hus

Under 2010 säljer Folkets hus-föreningen sitt hus till ett nybildat bolag där föreningen bara är minoritetsägare. Fastighetsmannen Fredrik Funcke är majoritetsägare genom sitt bolag FTM Fastigheter AB. Det är ett desperat försök att få in pengar. Fredrik Funcke ansågs också ha de ekonomiska musklerna att rusta Folkets hus.

I revisionsberättelsen för 2010 konstateras att föreningen skulle ha gjort en miljonförlust utan försäljningen. Ändå hade någon budget och likviditetsplanering inte upprättats för 2011.

”Revisorerna ser mycket allvarligt på den uppkomna situationen. Vi anser att styrelsen brustit i sin skyldighet att ha kontroll över verksamheten och den ekonomiska uppföljningen och planeringen”.

Men eftersom revisorerna inte kan peka på något enskilt styrelsebeslut som lett till väsentlig skada, får styrelsen åter ansvarsfrihet.

9. Drömmen sprack

I början av 2011 slutar Per Schönnings hastigt som VD och föreningens 15 anställda sägs upp. Under sommaren försöker föreningen förgäves komma på fötter.

Estraden och kommunen når i augusti en förlikning. Men både Estraden och Folkets hus-föreningen har hyresskulder som de inte kan betala. Alla inventarier, som stolar, bord och tallrikar i Gasklockornas restaurang, har sålts till Fredrik Funcke.

Någon förnyelse blir det aldrig av Folkets hus, trots idéer om att sända Metropolitans operaföreställningar live på storbildsskärm.

Den 31 oktober 2011 försätter föreningen både sig själv och Estraden i konkurs.

Mer läsning

Annons