Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är inte oroliga

/
  • Anna-Karin Eklund, till vänster, mötte de blivande sjuksystrarna Anna-Carin Jonsson och Annika Ekström.

I går mötte Vårdförbundets förbundsordförande Anna-Karin Eklund blivande sjuksköterskor vid Högskolan i Gävle. Trots besked om varsel är de nyutexaminerade studenterna inte oroliga inför framtiden.
– Det ska bli spännande att börja arbeta, säger Annika Ekström, nybliven sjuksköterska.

Annons

Framtiden är ljus för nyblivna sjuksköterskor. Åtminstone om man frågar dem själva. Besked om besparingar på sjukhusen kommer inte att påverka deras situation, tror de.

– Jag är inte oroad över varslen. Men man måste kunna vara rörlig i yrket, säger Annika Ekström som ska jobba i Uppsala och pendla dit.

Mötet vid högskolan ägde rum på förmiddagen i går. Anna-Karin Eklund, förbundsordförande för Vårdförbundet, talade om yrket som sjuksköterska. Om att från början ha varit förbisedda till att bli godkända och slutligen legitimerade som en egen profession. Hon beskrev även skillnaden mellan yrket förr och hur det är i dag.

– När jag utbildade mig lärde jag mig hantverket, att göra saker – inte varför. Jag gick tre terminer medan ni utbildar er i tre år, sa hon.

Eklund ser en utveckling där individens behov kommer mer i fokus i vården. Mer energi läggs också på människors allmänna hälsa. Att fler och fler går på gym är ett exempel hon tar upp. Det blir mer förebyggande arbete.

– Det är ju skillnad på att ha en sjukdom och att ha en dålig hälsa, säger hon.

Anna-Carin Jonsson ska börja sin bana som sjuksköterska här i Gävle. Hon är positiv inför framtiden.

– Man behöver ju inte gå arbetslös. Vi får jobb trots att det inte är semestersäsong då sjukhusen behöver många vikarier, säger hon.

Det märks att de är nöjda med yrkesrollen.

– Jag känner mig stolt. Vår kompetens är nog väldigt uppskattad, under vår praktik upplevde vi det så i alla fall, säger Annika Ekström.

Det Anna-Carin finner negativt med jobbet är stressen och arbetsbelastningen, något som kamraten nickande instämmer i.

Vissa saker oroar förbundsordförande Anna-Karin Eklund, som att sjukvården blir mer specialiserad och kommer att få en brist på dessa specialkunskaper. Redan har operationer ställts in eftersom lämplig personal saknats.

– Kommunerna och landstingen får ju svårt att göra det de ska, säger hon.

Jesper Lithammer

Mer läsning

Annons