Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De fångar Sverige från ovan

/
  • Håkan Nordling, Bengt Lindecrantz, Rolf Kulla och Stefan Mörck har ett annorlunda och intressant jobb. De flygfotograferar Sverige. Vintertid gör de samma sak i till exempel Afrika.
  • Kameran för flygfotografering är gigantisk men så tar den också svarvita, infraröda och färgbilder på en och samma gång.
  • Flygfotograferingen sker med ett Turbo commander-plan. Det tar bara en timme och en kvart att flyga till Skåne. Det svarta hål som syns i planets buk är täckt av en glasskiva. Ovanför den sitter kameran.
  • Stefan Mörck jobbar åt Wermlandsflyg men har Lantmäteriet som uppdragsgivare. Planet måste flygas med stor precision.
  • Håkan Nordling visar hur det ser ut inne i planet. Den stora kameran tar stor plats.
  • Mikael Johansson visar planeringskartan. Det som är grönt fotograferades förra året.
  • Arlanda 1950-2005. Med hjälp av kartor går det att se hur områden förändrats. Arlanda är bara ett av alla ställen som växt betydligt sedan mitten av 1900-talet.

Varje år fotograferar Lantmäteriet en tredjedel av Sverige. Fotografierna blir till kartor men också bilder som vi kan se på bland annat Eniro och Google. I år blir det extra fokus på Skåne och den svenska kusten.

Annons

Normalt sett börjar flygfotograferingen i april men i år har regeringen bestämt att de svenska havsgränserna ska fotograferas inför en översyn. Det innebär att 10 000 fler bilder än de normala 30 000 ska knäppas och därför påbörjades arbetet redan i slutet av mars.

Basen för verksamheten är flygplatsen i Rörberg. Två flygplan från Wermlandsflyg med glasade hål i botten, två kameror, fyra ordinarie flygfotografer och några reserver, tre piloter och några reserver. Det är vad som behövs för att fotografera en tredjedel av Sverige från ovan varje år. Fotografer och piloter testar all utrustning innan de börjar säsongens arbete.

– Arbetet börjar i Skåne och sen följer de våren norrut. Vi vill inte ha för långa skuggor på bilderna, säger Mikael Johansson, chef för bild- och höjdproduktionen på Lantmäteriet.

Flygfotograferna och piloterna är i gång varje dag från tidig vår till sen höst. Men av ungefär 175 dagar kan de bara flyga 50-70 beroende på vädret. Idealet är när det är molnfritt och det är det inte så ofta.

– Vi har daglig kontakt med SMHI, berättar flygfotografen Rolf Kulla och visar hur planet ser ut inuti.

Två säten fram och bara ett bak. Resten av inredningen har lyfts ut för att ge plats åt den gigantiska kameran

Noggrannhet är A och O. Det handlar inte bara om väderlek utan också om inställning av utrustningen. Felmarginalerna är ytterst små. Oftast flyger de på 4 800 meters höjd vilket ger en upplösning på en halv meter. Över städer flyger de ofta på 2 500 meter vilket ger en upplösning på 25 centimeter.

– Det krävs stor noggrannhet i navigeringen. Det får bara skilja plus-minus 50 meter i sidled på 5 000 meters höjd, berättar piloten Stefan Mörck.

Så värst många flygdagar blir det alltså inte men killarna är inte sysslolösa för det. I väntan på att molnen ska skingras tar de hand om de bilder de tagit och ser över utrustningen. Innan året är slut ska alla bilder vara klara.

– Det här är kul. Planet är som en liten Ferrari. Det tar en timme och femton minuter till Skåne, säger Rolf Kulla med ett belåtet leende.

Förutom att få flyga kors och tvärs över landet och att få se Sverige i sommarskrud från ovan finns det andra fördelar med yrket.

– Vintertid jobbar vi åt Swedesurvey ibland.

Rolf och Bengt Lindekrantz börjar bolla länder som Nigeria, Kuwait, Mocambic och Zambia. Länder som de fotograferat från ovan precis som de gör i Sverige med samma plan och samma utrustning.

Men åter till Mikael Johanssons kontor på Lantmäteriet. Han berättar att det var ett riksdagsbeslut från 1937 som ledde till att Sverige hamnade under kameralinsen. Det betyder att lantmäteriets flygfotografering fyller 75 år i år och det ska naturligtvis firas någon gång under året.

– Att flyga är det effektivaste sättet att täcka stora ytor snabbt och lantmäteriet är rikstäckande.

Men satelliter då?

Mikael Johansson skrattar lite och berättar om det där med upplösningen. Från 25 centimeter till 50 centimeter. Med satellit handlar det om bilder tagna från till exempel 450 kilometer, inte 4 800 meter som lantmäteriets flygfotografer kör på.

– Det är imponerande med satellitbilder för trots den höga flyghöjden får man väldigt hög upplösning men man kan inte riktigt nå upp till den upplösning som vi har från 2 500 meter.

Bilderna blir till kartor eller fotogrammetri som det heter på fackspråk.

– Nördfakta, skrattar Mikael Johansson. Utifrån bilderna kan kartorna uppdateras. Har det tillkommit vägar och hus eller kanske försvunnit något?

– Eniro använder våra bilder och kartor. Och de finns på Google. Skogsindustrin använder bilderna för att få veta hur skogen mår och vad den är värd. Naturvårdsverket använder dem och kommunen men de flyger själva också.

Mikael Johansson ilar iväg till ett rum där det står en centrifugliknande tingest. Det visar sig vara en kamera.

– Det är flera kameror i samma. Åtta sensorhuvuden, säger han och rabblar fakta.

Hur som helst kan kameran fota både svartvitt, infrarött och färg på en och samma gång. Positionen är förinställd och kameran tar bilder automatiskt.

– Den täcker fyra gånger sju kilometer i rektangel. Efteråt räknas kamerans position ut noggrant.

I ett annat rum sitter personal och blocktriangulerar bilderna. Det är de som efteråt räknar fram kamerans position noggrant. Andra bildtolkar fotografierna och håller kartorna ajour. För att se bilderna i 3D har de specialglasögon på sig. Ser lite sience fiction ut. Bäckar, strandlinjer, hus, bryggor, vägar och andra smådetaljer ska noga ritas in på kartorna. Fyrtio personer i Gävle, Karlskrona och Luleå jobbar med karteringen.

Mikael drar iväg till en dator som står lite för sig själv. Nu börjar det hända riktigt spännande saker.

– Tjänsten finns inte än men den kanske kommer, säger Mikael och för muspekaren över skärmen så att kartorna liksom glider över varandra.

På skärmen har han en flygbild över Arlanda från 60-talet och en från i dag. Mikael rör muspekaren fram och tillbaka och visar hur Arlanda växt fram. Där det är skog på en bild blir det plötsligt en landningsbana. Tillbaka igen – ingen landningsbana. Fascinerande och superintressant för den som är intresserad av historia.

Senast vid årsskiftet får vi se bilderna som flygfotograferna tagit från ovan. Den som vill se nya bilder av Gävle behöver inte vänta allt för länge. Senaste flygbilderna togs förra året 2011 och kommer att finnas tillgängliga i år på till exempel Eniro. Delar av Sverige fotograferas varje år medan till exempel fjällvärlden, där det inte sker några större förändringar, fotograferas vart sjätte eller vart åttonde år.

Utifrån bilderna kan kartorna uppdateras. Har det tillkommit vägar och hus eller kanske försvunnit något?

Mer läsning

Annons