Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De får Gävle Gilles pris

/

Annons

En trädgårdsmästare och en humanist med stor bredd delar i år hembygdsföreningen Gävle Gilles pris, 5 000 kronor, för sina examensarbeten vid högskolan i Gävle. I båda fallen handlar det om studenter med gedigen arbetslivserfarenhet.

Kristina Jarbelius, Umeå-utbildad dietist som i det värmländska landstinget arbetat med förebyggande folkhälsa och bott tre år i England, är uppvuxen i Sandviken och flyttade till Gävle 2008. Hon har nu avslutat högskolans tvååriga trädgårdsmästarprogram i Ockelbo med inriktning hälsa och design, och i sitt examensarbete har hon närstuderat en handfull stora trädgårdar i Villastaden i Gävle. För Gävle Gille innebär hennes ämnesval en intressant breddning. Ingen tidigare stipendiat har fokuserat på växtlighet. Själv siktar Kristina på en egen trädgårdsmästarfirma.

Den andra stipendiaten, Elisabeth Michelsson, är född i Ovansjö men Gävlebo sedan många år och sedan 13 år bosatt i Lexe. Hon började som ung att arbeta på Försäkringskassan men valde i 30-årsåldern att börja studera – läste litteratur och engelska i Uppsala och byggde senare på med historia, konstvetenskap och religionshistoria i Gävle. Hennes uppsats rör den sociala kontrollen av fattiga barn i Gävle, så som den fungerat i början av 1900-talet i samband med intagning på barnhem och uppfostringshem. I praktiken, konstaterar hon, straffades barnen för att de fattiga arbetarhemmen inte levde upp till den förhärskande bilden av ”det goda hemmet”.

Mer läsning

Annons