Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kan sin grevinna

/
  • Två charmörer som kan ”Maritza”: Lars Sigvard och Hans-Åke Johansson.
  • Ur ”Grevinnan Maritza” då det begav sig 1967-1968: Carina Portnow, Bertil ”Bomben” Carlbaum, Lars Sigvard och Rosita Landberg.
  • Rollistan och programmet för 43 år sedan.

Till helgen spelar Lyriska Sällskapet Gävleborg de tre sista föreställningarna av operetten ”Grevinnan Maritza”.

Annons

Då kan Lars Sigvard skryta med att han har spelat den sammanlagt 119 gånger. Han var med första gången 1967-1968, på turné land och rike runt 1976 och så nu.

Dessutom kan trumpetaren Hans-Åke Johansson skryta med att han spelat i orktesten under 49 föreställningar.

Då räknar ni förstås snabbt ut att båda två var med vid den allra första Gävleuppsättningen och så den uppsättning som avslutas i helgen.

– Det är ju så vackra melodier i den här operetten, säger Hans-Åke Johansson.

Lars Sigvard gör i år rollen som adjutant åt furstinnan som dyker upp och ställer allt till rätta. För det här är operett av det klassiska slaget. Med andra ord ren och skär underhållning utan några direkta referenser till någon verklighet utanför scenen.

Men publiken trivs och både Hans-Åke och Lars har mött folk som tyckt om det de varit med om. Dessutom publik som såg 60-talsuppsättningen som barn och nu har sett den än en gång.

– Vi hade tänkt oss Vita Hästen, men det visade sig att Riksteatern hade rättigheterna. Men det kan bli Vita Hästen nästa år, säger Lars Sigvard.

Och inte honom emot, som gammal operetträv har han ju spelat även den massor av gånger. Så vem vet, Hans-Åke och Lars kanske möts än en gång i operettens glittriga värld.

Anders Wennberg

Mer läsning

Annons