Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De komma från öst och väst - och möts på nordost...

Annons
GÄVLE

Gävle GIK Fotboll driver ett jämställdhets-och integrationsprojekt inom stadsdelen Nordost i Gävle.Målet är att få unga tjejer mer aktiva och dessutomstärka deras roll i samhället.

Gensvaret har varit riktigt bra. Just nu tränar 25 tjejeri åldrarna 9-14 år en gång i veckan i Norragymnastikhuset.

- Dom har jätteroligt tillsammans och vi hoppas startatvå nya tjejlag i GGIK till vårens seriespel, sägerprojektledaren Gunilla Björklund.

Fyra är svenska

Ungdomarna bor på nordost och de allra flestahar en utomnordisk bakgrund. Bara fyra av tjejerna är svenska.Annars har tjejerna sina ursprung i länder som Kurdistan,Iran, Turkiet, Hongkong, Chile, Somalia, Irak, Sri Lanka och Ukraina.

- Det är en härlig blandning som förenats genomidrotten. Visst uppkommer nya situationer som tränare ochledare ställs inför men det är en utmaning ochen möjlighet vi har framför oss, säger Björklund.

Det hela började med att GGIK och Nynässkolan hadeett samarbete. Skolan ville ha något tillbaka och fåfler unga tjejer att aktivera sig.

Resultatet blev Projekt Nordost som nu funnits i tre år.Lika länge har caféverksamheten i ett hus alldelesbakom Norra gymnastikhuset varit knutpunkt för verksamheten.Det är där kontakterna har tagits till den härsatsningen på fotbollen.

- Det är oerhört viktigt att få föräldrarnasförtroende så att de är säkra på vadbarnen gör. Det har vi lyckats med. Titta bara på allaföräldrar som är här nu för att hejapå, säger Gunilla och ser sig om.

Bor nära

Alla barnen bor inom gångavstånd frånidrottshallen och det är ett måste.

- Hade vi fått åka omkring för att kunnaträna hade det aldrig fungerat. Här har vi det bra.Hoppas bara vi kan få ytterligare träningstider.

När GD-sporten hälsar på är det avslutninginför julen och det ska spelas en internmatch.

Att tjejerna tycker det är roligt syns lång väg.

Visst är Godis på rätt väg och om någraår kommer säkert de här tjejerna att bilda stommentill ett mycket bra fotbollslag.

Mer läsning

Annons